Monday 18 May 2009

Türkmenler Nüfus Sayımının Ertelenmesini İstiyor

18 Mayıs 2009, Pazartesi.


Iraklı Türkmenler, bu yıl Eylül ayında Irak'ta yapılacak nüfus sayımın şartların uygun olmadığı ve Anayasa'nın 23. Madde'sinin Türkmeneli bölgesinde uygulanmadığı gerekçesiyle sayımın ertelenmesini istiyor. Türkmenler, teknik, idari ve siyasi açıdan ülkenin böyle bir sayıma ortamın müsait olmadığını dile getiriyorlar.


Iraklı Türkmenler, bu yıl Eylül ayında Irak'ta yapılacak nüfus sayımın şartların uygun olmadığı ve Anayasa'nın 23. Madde'sinin Türkmeneli bölgesinde uygulanmadığı gerekçesiyle sayımın ertelenmesini istiyor. Türkmenler, teknik, idari ve siyasi açıdan ülkenin böyle bir sayıma ortamın müsait olmadığını dile getiriyorlar. Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentine bir araya gelen Türkmen gruplar, Irak'ta yapılacak nüfus sayımı ile Anayasa'nın 23 Madde'sini görüştü. Kerkük'te Türkmeneli Partisi'nde yapılan toplantıya Türkmen siyasi grup temsilcileri ile Türkmen uzmanlar katıldı. Toplantıda Irak'ta yapılacak nüfus sayımı ele alındı. Iraklı Türkmenler, ülke genelinde bu yıl yapılacak nüfus sayımında 23. Madde'nin uygulanmaması halinde sayımın ertelenmesini talep etti.


Konu ile ilgili Cihan'a açıklamada bulunan Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya, toplantıda nüfus sayımını ele aldıklarını ifade etti. Irak'ta nüfus sayımının güvenlik nedeniyle yapılmasının uygun olmadığını belirten Sarıkahya, "Sayım her devlette önemlidir. Biz de Irak için sayımı önemli görüyoruz. Ancak bugünkü ortam Irak'ta sayımın yapılmasına asla müsait değil. Irak'ta adeta bir iç savaş yaşanmaktadır. Çok sayıda Kerkük ve Türkmeneli arazileri kuzeydeki partililer tarafından işgal edilmiştir. Bu terör, işgal ve gerginlik ortamında sayımın yapılması tabi ki olumsuz yönlere, bilgilere, verilere yansıyacaktır. Bazı toplumlar ve insanlar mağdur edilecektir. Dolayısıyla biz, Irak'ta sayım şartlarının normalleştirilmesine kadar hatta normalleştirmeden bir yıl sonra da sayımın ertelenmesini talep ediyoruz." dedi.


Irak Türkmen Cephesi Kerkük Temsilcisi Erşad Salihi ise Cihan'a açıklamasında Kerkük'te demografi bir değişim meydana geldiğini belirterek, bunun da özellikle Türkmeneli bölgelerinde yapıldığını söyledi. Salihi, bu yüzden her hangi bir şeyin yapılması yanlış olacağını kaydederek şunları söyledi: "İyi hesaplanmayarak atılacak adımlar yanlışlara neden olabilir. Kerkük konusuna gelince; hem sayım hem de Seçim hiçbir olumlu netice getiremez ve gerçeği yansıtamaz. Demografik değişimlerin kalkması da mutlaka 23. Maddenin uygulanmasıyla olur. Göçmen adıyla Kerkük'e gelenler yerlerine dönerse Kerkük'ün gerçek yüzü ortaya çıkar ve Seçim, sayım başarılı sonuçlar verir. Aksi takdirde hiç bir netice olumlu olamaz."


Türkmen Milli Partisi Başkanı Cemal Şan ise yapılacak sayımda Türkmenlerin ortak görüşünün bu nüfus sayımının ertelenmesi kararı çıktığını belirtti. Kerkük'te hala 23. maddenin hala uygulanmadığını ifade eden Şan, Ciha mikrofonuna "Bu madde uygulanmadıkça nüfus sayımı gerçek, temiz ve adil olamayacaktır. Arazilerimize tecavüz edilerek buraya yerleştiler. Kentte siyasi amaçla gelen göçmenler var. Bu gibi sorunlar çözülmedikçe denge bozuktur. Bunun için 23 madde uygulanmadıkça nüfus sayımın ertelenmesidir. Ayrıca bu konuda tüm siyasi gurupların ve uzman kişilerin katılmasıyla ortak bir komisyon kurulmalıdır." diye konuştu.

(CHA)
http://www.kerkuk.net/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=200905188

No comments: