Thursday 21 May 2009

Türkmenler, 23.maddeyi konuştular…

Özdemir HÜRMÜZLÜ


Kürtlerin Irak Anayasasındaki 140.maddenin bedelini kabul etmeyen, Irak merkezi hükümetinin pek ilgi göstermeyen ve Irak parlamentosu tarafından Kerkük’teki etnik grupları tatmin edecek arayışlar kapsamında kurulan Gerçekleri İnceleme Komisyonun çalışmalarına ışık tutmak amacıyla Irak Türkmen Cephesi Genel Merkezi’nde bir brifing verdi.Brifinge, birçok Türkmen siyaseti, yazar ve bürokrat katıldı.

ITC genel Başkanı ve Gerçekleri İnceleme Komisyonu Türkmen üyesi Dr. Sadettin Ergeç başlangıç konuşmasını yaptı. Dr.Ergeç:’’2009 yılı Türkmeneli, özellikle Kerkük için çok hareketli bir yıl olacağı’’. İfadesiyle konuşmasına başladı. Ve ekledi’’23.madde Türkmenler, Kerkük’e Irak’ın toprak birliği içinde kalmasını ve kentin Türkmen kültürü korunması için olağanüstü çabalarının sorucu doğmuştu. 23.madde belki de tam istediğimiz hedefleri gerçekleştirmemiş olabilir, çünkü ortada Irak’ın aktif grupları arasında bir siyasi anlaşma var olduğunu bilmemiz gerekir.

Zira bugün Kerkük’te göçmen bahanesiyle yapılan tecavüzler aynısını belki de daha fazlasını Bağdat ve güney illerinde yapılmaktadır. Bu nedenle Kerkük’te tecavüzler kalkmadan ne sayım ne de seçim yapılır.23.maddenin uygulanması için önce kente adilce yönetimin paylaşılması elzemdir’’.Diyerek konuşmasının ilk bölümünü bitirdi.Konuşmasının ikinci bölümü ise komisyonun son Kuzey İrlanda ziyaretinin detaylarını anlattı.

Dr.Ergeç:’’Ben şahsen bu ziyareti pek faydalı olduğunu görmüyorum, çünkü Kuzey İrlanda’daki mezhep çatışması var Kerkük’te ise kimlik çatışması var’’.İfadesinin kullanarak konuşmasına son verdi.Ardından katılımcılara konuşma fırsatı verildi. Katılımcılar:’’Türkmen siyasi kurum ve kuruluşları artık birlikte hareket zamanı geldiğini konusuna parmak bastılar.

http://bizturkmeniz.com/tr/index.htm

No comments: