Monday 13 December 2010

Türkmen Müziğinin Büyük Yıldızı Hayatını Kaybetti .. Abdurrahman Kızılay




Türkmen Müziğinin Büyük Yıldızı Hayatını Kaybetti .. Abdurrahman Kızılay




(Kerkük, 1938-Ankara, 12 Aralık 2010)

Abdurrahman Kızılay 1938 yılında Kerkük’ün Musalla Mahallesi’nde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Kerkük’te tamamladı. Genç yaşlardan itibaren müziğe ilgi duydu ve Kerkük’ün tanınmış ses sanatçılarından yararlandı. Ses sanatçılığı yanında ut çalmağı da öğrendi. Özellikle Kerkük’ün büyük ses sanatçısı rahmetli Abdulvahit Küzecioğlu’nun teşviki ve desteği ile ünlü sanatçıların meclisine girebildi. Yeteneği ve sesinin güzelliği sayesinde genç yaşta iken ilgi çekti.

14 Temmuz 1957 tarihinde Irak’ta Cumhuriyet rejimi ilan edilince Bağdat Radyosunda Türkmence Bölümü açıldı. Türkmenlere tanınan bu önemli imkândan yararlanan sanatçılar arasında kendisi de yer aldı. Türkmence radyosu için okuduğu hoyrat ve türkülerle şöhret kazandı. Bestecilik yeteneğini kanıtlayan Kızılay’ın okuduğu hoyrat ve türkülerden oluşan birkaç parçası taş plak olarak çıktı.

Daha sonra müzik eğitimi için Türkiye’ye geldi. 1959 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuarında müzik eğitimi gördü. Türkiye’de yerleşerek Kerkük hoyrat ve türkülerini tanıtmada büyük çaba harcadı. TRT Ankara Radyosu için Kerkük hoyrat ve türkülerinden oluşan bantlar doldurdu. Türkiye’de bazı parçaları plak olarak piyasaya çıktı. Böylece okuduğu türküler ve bestelediği parçalar geniş halk kitlelerine yayıldı.

Ünlü Türk halk müziği sanatçısı Mehmet Özbek ile birlikte konser ve programlar yaptı. İki sanatçının ortaklaşa yaptıkları 2 müzik albümü ile de Türkiye’de ilgi topladı. Yurt dışında ve Türkiye’nin çeşitli illerinde konserler verdi. Kerkük’ün ezgilerini tanıtmada kaynak kişi olarak büyük hizmet yaptı. TRT’den başka özel televizyon kanallarında da solist olarak yer aldı. Aynı ikili Türkmeneli TV için dizi programlar hazırladı.

En son yine Türkmeneli Televizyonun Ankara Stüdyosunda çekilen programın sonunda, yorgun ve halsiz düşmesi üzerine hastaneye yatırıldı. Yoğun bakıma alınan sanatçı, solunum yetmezliği sonucu hayatını kaybetti.

Bütün ömrünü hayatının son nefesine kadar Kerkük Türkmen ezgilerinin tanıtımına adayan Abdurrahman Kızılay’ın ani vefatı, Irak Türkmen camiasından başka müzik dünyasında da büyük üzüntü yarattı. Bu büyük kayıptan dolayı başta ailesi olmak üzere Irak Türkmenlerine ve Türk müzik dünyasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.
KERKÜK VAKFI

No comments: