Sunday 12 December 2010

Hakikat ve gerçeklik arasındaki KERKÜK




Hakikat ve gerçeklik arasındaki KERKÜK


12-12-2010

Adında araştırmacı ve yazar Necmettin BAYRAKTAR’IN yeni bir kitabı çıktı, Arapça olarak Lübnan – Beyrut’ta yayınlandı Kitaptaki konularIrak halkı birkaç temel milli oluşumdan, ulusal anahtar birleşimden, toplum olarak Arap, Kürt, Türkmen, Asur – Kıldan, Sabia ve Yezidilerden, iç içe geçmiş millet, ırk ve sosyal birleşmelerden oluşuyor.

Bu birbirine bağlı olan, birbirinden ayrılması mümkün olmayan, Irak toprağını paylaşan kardeş milletler birini diğerine vurmak maksadıyla bir takım girişimlerde bulunmuş ve bu girişimler devam ediliyor. Bu oynayan oyunlardan Türkmen halkı aslan payını almıştı. Asimilasyon, uzaklaştırmak, siyaset hayatına sokmamak, gerçek kültürel haklarını vermemek hatta Irak toprağı üzerinde varlıkları bir kalemle silmek girişimleri, baskı ve zulüm denizinde boğmak uygulamalardan bir kaçıdır.

Modern Irak devlet kuruluşundan beri Türkmenler aynı toprak üzerinde sonu gelmeyen birtakım haksızlık, milli haklarına tecavüz , mallarına hatta hayatlarına kaset olmuştu.

Bu uygulamalardan ve diğerlerden eski Baas rejimi diğer rejimleri belki de aşmış ve üstün gelmişti ki o rejimin uygulamalarından kültürel, sosyal, milli haklarını hiçe saymak ve yaşadıklar yerlerdeki yoğunluklarını dağıtmak, bir de önde gelen liderlerini özellikle büyük rütbeli askerleri, dayanağı olmayan hatta yasa dişi hükümlerle yargılamış ve tasfiye etmişti tâ bugünlerde son olarak silahlı Kürt gruplar tarafından şehir ve kasabalarını işgal etmiş, Türkmenleri son derece zayıf durumuna düşürmüştü. Irak hükümetleri bunlarla yetinmedi, başvuracak bütün zalim yöntemleri kullanmış, sivil dolandırıcılık başta olmak üzeri kültürel, etnik manipülâsyon, tüm istatistik sonuçlarını değiştirmiş, bütün kanunsuz yolları kullanmış, uygarlıktan uzak, çağdışı yöntemlerle hüküm etmişti.

Türkmenlerin varlığını inkar etme imkansızlığı, sayıları bakımından artmaları, Irak toplumu içinde yüksek potansiyel güçlerin artmasının hem de kendilerini iyi empoze etmeleri ve Irak toprağına güçlü bağlılıklarının kanaatine varınca ve onları yenilmek girişimleri ne zaman başarısız olunca keyfi, zorlayıcı yaratılmış yeni yöntemlere başvurmuş, uzak toplama merkezlerine sürmüş özellikle Irak’ın güneyi, batısı ve kuzey bölgelere bazen tehdit bazen de rağbet ettirmek yöntemlerini kullanarak, erime ve eritme amacıyla yerlerine kendi toraklarına Arap yığıntıları yerleştirmişti.Asimilasyon, eritmek, demografi değiştirmek, Kerkük şehrin dışına ya da şehrin içine zorlu göç ettirmek, Araplaştırmak, Kürtleştirmek diye çeşit çeşit yöntemler kullanırdı ve kullanılıyor.

Medya karartması, kültürel cehalet, dünya güçlerin çıkarları, Arap ırkçı devlet olarak, Kürt ırkçı partiler olarak Kerkük petrol zenginliğini elde etmek maksadıyla çıkan çatışmaların sonucu Türkmenlerin konumları sekteye uğradı. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar ya eksik ya da yok derce de az olduğundan araştırmacı işe el attı, bütün yönüyle konuyu incelemek zorunda kaldı.

Bu çalışma üç bölümden oluşuyor:

Bölüm 1 TÜRKMEN TARİHİNE BİR BAKIŞ VE BIRAKTIĞI MİRASINI İRDELEMESİ.

Bu bölümde Türkmen diye adlanan, Irak toprağı üzerinde yaşamını sürdüren, tarihini altın harflerle yazan, bir araştırma olarak iki konuda ele alınmıştı bu yazıda :

BİRİNCİSİ : Türkmen ve Kerkük şehrin arasındaki ilişki, Antikçağ, ortaçağ ve modern çağlarda, tâ M.Ö.4000’den bu yana, yani Türkmenlerin atası sayılan Sümerlerden bu yana.

İKİNCİSİ : konu olarak iki etaptan oluşuyor

1- Türkmenlerin kültür ve dini mirası, belirgin varlığı ve diğer ırkların mirasına benzeme yanları ya da ne üçlüde onlara üstün olduğu form ve anlamda.

2- Irak’ta Türkmenlerin genel olarak nüfusun ağırlığı özellikle Kerkük şehrinde ve yapılan demografik istatistikleri.

Bölüm 11 : TÜRKMEN VE IRAK DEVLETİ

Bu bölümde yirminci yüzyılın yirmilerinde Irak devletin kuruluşundan itibaren devlet olarak ya da işbaşına gelen hükümet olarak ve Türkmenler o devletin halkı olarak, ikisi arasındaki bağı ve ilişkiyi incelemeğe çalışıyor, bazen gerileyip kopma noktasına varıyor, bazen de gevşeyip düz bir halde kalıyor, o zamanda bugüne dek seyri halını ve çıkan yasaları eleştirisel olarak gözden geçiriyor, ister krallık devri olsun isterse cumhuriyet devirleri olsun, çıkan yasaları içinde Türkmenlere ne ölçüde haklar verildiğini araştırıyor.

Verilen bu hakları – eğer varsa – hukuk ve siyasal bakımından tek tek irdelemek ve sorgulamak, Arap ve Kürtlerin Kerkük şehrine keyfi ya zorlu göç etmeleri, petrol üzerindeki çatışmaları etki olarak bu verilen anayasal haklarından Türkmenler ne miktarda yararlanmışlardı.

Bölüm 111 : KERKÜK’TE TÜRKMENLERİN VAR OLMA SORUNLARI

Bu bölümde Kerkük’te Türkmenlerin var olma sorunlarını, Araplaştırma ve Kürtleşme uygulamaların Türkmen halkı üzerine getiren zarar ya da trajedileri, şehirde zorla izole ettirmek, şehirden zorla göç ettirmek, merkezi Arap hükümetleri ve Kürt partileri tarafından fonksiyon olarak gerçekleştirilmişti. Bu akıl almaz uygulamalar başta sağduyulu Irak halkı başta olmak üzere komşu ülkelere yansıtmaları bulunmuştu özellikle Türkiye, İran ve Suriye’de reaksiyon, etki ve tepki yaratmış hatta bizim içişlerimize karışmışlar ve bu sorun eğer devam ederse karışmağa devam edecekler bu da vahim sonuçlara yol açabilir.

SONUÇLAR

Araştırmacı araştırma, analize etme ve incelme yöntemlerini kullanarak Türkmenler Irak halkın önemli bileşenden olduklarının sonuçuna varmıştı. Zulmü, haksızlığı uygumla olarak paylaştığı değer milletlerle ama Türkmen halkını faklı kılan onun iki yönlü zulme maruz kalmıştı:

Birincisi : Türkmen oldukları için yani ırk bakımından.

İkincisi : Mezhep açısından, başka bir değişle yarısına yakın şia mezhebine bağlı olduklarından dolayı çift zulme maruz kalmışlardı ki dünya azınlıklar açısından araştırma olarak akademik, medya karatmasını ekleyerek benzeri az rastlanan bir durum teşkil ediyor. Nitekim Türkmenlerin varlığın ve haklarını dile getirerek akdemi bakımından herhangi bir araştırma, kaynak bulamaz oldu. Bundan dolayı sırasıyla bu sorunun incelemesini biz üstlendik. Konuyla sorun bir bütün olarak açıklığa kavuşturması, yaratıcı ve yenilikçi metotlarla, bilimsel, akademik bütün alanları geliştirerek ve içeriğini zenginleştirerek, Türkmen sorununu daha iyi tanımlamak ve sonra mümkün olan varsayımları başka bir değişle olası, uygulaması kolay olan varsayımları ve yazılma sırasında çıkan soruları cevap vermek onun başta gelen hedefi olmuştu. Amaç sorunun önemliği ve vahametini akademik çerçevesi içinde ve bilimsel yöntemlerle uluslar arası insani tahammül içine göstermektir. Sonunda bu sonuçlardan bu notları çıkartabildi :

1- Sorunu aşmak için önerilen çözümleri bilim, mantık ve gerçeklik ışığında bu sorunu gidermektir. Kerkük’ün Irak’lı kimliğini taşıdığı herkesçe kabul edilmiş ve bu kimlik çatısı altında kalabilmeli.

2- Şehrin etnik, demografikliği hakkında farklı ırkların farklı görüşleri, örneğin Arap politikacı Kerkük’ün kimliği Arap olduğunu hiçbir zaman iddiada bulunmamış ve istememişti ancak Irak vatan olarak Arap dünyasının bir parçası olduğunu söylemişti, oysa Türkmen politikacı Kerkük şehri ve çevresinin tarihsel gerçeği ve adalet ilkelerine dayanarak Araplaştırma ve Kürtleşmenin uygulamalara maruz kalmadan önce Türkmen çoğunluğun taştığı konu olarak pratikte Irak’ın genel tavan altında kültürel kimliği ve siyasal hakları açısında ortaya koymuştu, Kürt siyasetçi de nüfusun geçici çoğunluğuna dayanarak, şehrin geçmişini ve tarihi mirasını önemsemeyerek, Irak’taki sözde Kürdistan coğrafi uzantısının, ya Güney Kürdistan’ın arasında gelip gidiyor, iddia olarak.

3- Kerkük’ün statüsü, orijinal kimliği ve sabit diş kapasitesi konusunun tartışmaları ortasında kendini bizatihi göstermektedir. Bu apaçık gerçeği inkar etmek ve reddetmek girişimleri Kerkük’ün Türkmen olduğunu ispatlıyor. Karşı tarafın gayret ettiği zorlayıcı, fiili, programlanmış, dayatıcı kurmacıklar yönlü, yalancı kanıtlar yöntemi de olsun ( Araplaştırma ve Kürtleşme gibileri ), zayıflık ve siyasi boşluktan yararlanmak konusundaki apaçık çelişki, kök konusu olarak bütün demografi değişimleri, zorlayıcı faktörleri reddetmeğe dayanmaktadır.

ÖNERİLER


Öneriler Türkmen aydınlar bildirgesi içinde özetlenebilir :

1- Türkmenlere özerklik tanımalı.

2- Türkmen bölgelerinde Arapça dili yanında Türkmenciyi resmi dil olarak kabul edilmeli.

3- Kendi yerinden göce zorlanan ve sorguna gönderilen bütün Türkmenleri o esaretten kurtarmalı, kendi yerlerine geri döndürmeli ve tazminat vermeli.


4- Türkmenlerin önündeki bütün agelleri kaldırmalı, becerirlerine ve yeteneklerine göre onları eşit olarak devlet vazifelerinde atanmalı ve iş vermeli.

5- Türkmeneli bölgesinde uygulanan Araplaştırma ve Kürtleşme hemen durdurmalı.

6- Ulus, ırk değiştirme politikaları, ırkçı ve haksız kararları kaldırmalı.

7- Değişilen Türkmen şehir, kasabaların adaların asıl adına kavuşturulmalı.


8- Türkmenlerin kültürel hakların aktif kılmak Bağdat’ta Türkmen Kültür Müdüriyetini, basın ve yayınevi kurmalı, Kerkük’te Türkmence bir Televizyon istasyonu açmalı.


9- Resmi devletin vazifelerine atanmalı ve devletin bütün kurumlarından ırk, din, mezhep ayrımcılığı kaldırmalı.


10- Irak halkına karşı özellikle Türkmen devrimcilere hakkında çıkan ve uygulanan yargı ve kararları iptal etmeli.

11- Irak toprak ve halk birliğini kurmak için ayrımcılık fikirlerden aranmış ulusal bir ordu kurmalı.


12- Irak halkına karşı işlenen katliamları ve diğer suçları işleyenleri yargıya sevk etmeli,


13- Bütün Türkmen çiftçilerin devlet tarafından alınmış çiftlikleri geri vermeli ve bütün zararlarını devlet olarak karşılamalı ve çalışmalarına destek olmalı.


14- Irak milletlerin bölgelerine temsil eden ulusal bir parlamento kurmalı.


15- Türkmen vatandaşları devlet sistemi içinde doğal olarak belediye ve vilayet meclisinde gerektiğinde üst düzeyde bakanlık kabinesinde bakan olarak hatta cumhur başbakanı olarak yer almalı.

Bu çalışma sonunda sadece bir girişimdi, akılcı ve bilimsel yöntemi kullanarak sis kaplayan yolumuzu aydınlamağa hedefliyor.

- يطلب الكتاب في العراق من نادي الاخاء التركماني( Kardeşlik Ocağı – Bağdat ) هاتف : 7902204075 ( 009640 )TEL : - يطلب الكتاب في تركيا من جمعية اتراك العراق في اسطنبول


IRAK TÜRKLERİ KULTUR VE YARDIMLASMA DERNEGİ

HALICILAR CADDESİ UGUR SARAYI APT. NO. 92 / 8FATIH - İSTANBUL / TURKIYE

TEL: +90 2125348842- يطلب الكتاب في الدنمارك من جمعية تركمان العراق في مدينة اورهوس( Türkmen Ahrus Derneği – Danimarka )هاتف : 26216243 ( 0045 )TEL : - يطلب الكتاب من الدار العربية للموسوعات في بيروت – لبنانالموقع: www.arabenchouse.comالبريد: info@arabenchouse.comص. ب 511 الحازمية - بيروت - لبنانت: 009615952594فاكس: 009615459982جوال: 009613388363

No comments: