Saturday 19 September 2009

UYGUR VE IRAK TÜRKLERİ'NİN ACISINI PAYLAŞIYORUZ

URL: http://www.internetgazete.com/yazar.asp?yaziID=476



Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Osman Metin ÖZTÜRK, Çin’deki ve Irak’taki bu gelişmeler konusunda aşağıdaki açıklamayı (duyuruyu) yapmış bulunmaktadır.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.

“Giresun Üniversitesi, son bir haftadır, tarihi Doğu Türkistan topraklarından olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygur Özerk Bölgesinde yaşanan, Uygur Türkleri’nin maruz kaldığı insan hakları ihlalleri ile; son bir aydır, Irak’ta (özellikle Irak’ın kuzeyinde) Irak Türkleri’nin (Türkmenler’in) yerleşim yerlerinde veya yoğun olarak yaşadıkları yerlerde (Bağdat, Musul, Kerkük, Telafer ve Tazehurmatı’da) Irak Türkleri’ni hedef alan insanlık ve hukuk dışı saldırıları, endişe ve derin üzüntü içinde izliyor.

BM Şartı ve diğer uluslararası belgeler ile düzenlenmiş temel insan haklarının, BM Güvenlik Konseyi’nin Daimi Üyesi Çin Halk Cumhuriyeti tarafından ihlal edilmesi ve görmezden gelinmesi düşündürücüdür. Demokrasi, insan hakları ve özgürlük söylemlerinin damgasını vurduğu 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, Uygur Türkleri’nin maruz kaldığı ve resmi açıklamalara göre 156 Uygur Türk’ünün hayatını kaybettiği bu muamele, kabul edilemez, hoşgörülemez ve bu muameleye ilgisiz kalınamaz. Ulusların sahip oldukları medeniyet mirasının düzeyinin, günümüzde, toplumsal barış, tahammül, adalet ve insan haklarına saygı konularındaki tutumları ile belirlendiği (ölçüldüğü) unutulmamalıdır.

Aynı şekilde, son bir ay içerisinde, çoğu Irak Türkleri’nden olan yaklaşık 480 kişinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 1200 kişinin yaralandığı Irak’taki olayların, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve özgürlük gibi evrensel değerlerin savunuculuğunu yapan ülkelerin ve sınır tanımayan sivil toplum kuruluşlarının gündemine konu olmaması ve bunların bu olaylara ilgisiz kalması düşündürücüdür.

Giresun Üniversitesi olarak, Türkiye’nin, Dış Türkler’e (soydaşlarına) ve yüzlerini Türkiye’ye dönmüş insanlara sahip çıkması gerektiğine, bunda Türkiye’nin yüksek çıkarlarının olduğuna ve bunun Türk Dış Politikasının bir gereği olarak görülmesi gerektiğine inanıyoruz.

Giresun Üniversitesi, Doğu Türkistan’daki ve Irak’taki insanlık dramını kınıyor; Uygur Türkleri’ne, Irak Türkleri’ne ve Türk Dünyasına başsağlığı ve sabır diliyor.”

Prof.Dr. Osman Metin ÖZTÜRK
Giresun Üniversitesi Rektörü
(www.giresun.edu.tr)

No comments: