Wednesday 2 September 2009

Khabat Gazetesi : Türkmen Cephesi ve Arap grupları, Karatepe'de peşmerge istemiyor

Karatepe'de düzenlenen ortak toplantıda, bölgenin güvenliğinin korunması için peşmerge ve ABD ile Irak askerlerinden ortak bir birliğin teşkil edilmesi görüşüldü. Toplantıya katılan tüm taraflar plana evet derken sadece Türkmen Cephesi ve bir takım Arap grubu karşı çıktı.Türkmen Cephesi ve Arap gruplarının bu tavrı bölge halkını endişelendiriyor. Karatepe nahiyesi müdürü Sirvan Şükür Khabat'a yaptığı açıklamada, Türkmen Cephesi ve bir takım Arap grubunun gücün teşkiline ve söz konusu güce peşmergenin dahil edilmesine karşı çıktığını söyledi.Khabat'ın Karatepe'den hazırlamış olduğu raporunda, Karatepe sakinlerinin, 34. peşmerge tümeninin bölgede görev yapmasından yana oldukları ve Irak ordusuna güvenmedikleri ortaya çıkmıştı.

Raporda 34. peşmerge tümen komutanı Nazım Kerküki, Karatepe'nin korunması yolunda tümenin 22 "şehit" verdiğini dile getirmişti.

Kaynak: Khabat Gazetesi THİM-Erbil ................Barzani'den izinli İsrail-Kürt dergisine konuşan Tsipi Livni:Kürtler gelecekte İsrail'in stratejik müttefiki olabilirIrak'ın Erbil kentinde aylık olarak yayınlanan İsrail-Kürt dergisinin 3'ncü sayısı çıktı. Davut Bağıstani'nin imtiyaz sahipliğini yaptığı ve Mevlüt Afand'in başyazarlığını yaptığı İsrail-Kürt dergisinin Kürt Gazeteciler Sendikası tarafından resmi izni bulunuyor.

Kürt-İsrail ilişkilerinin mesafe kat etmesine çalışan ve bu amaç için çıkan derginin kapağındaki büyük manşette İsrail Kadima Partisi Başkanı Tsipi Livni'nin " Kürtler gelecekte İsrail'in stratejik müttefiki olabilir" yönündeki çarpıcı demecine yer veriliyor.İsrail-Kürt dergisine konuşan İsrailli parti yetkilisi Livni, "İsrail Kürt halkının haklarına daima destek vermiştir. Kürtler gelecekte İsrail'in stratejik müttefiki olabilir. Bu da elbette imkansız bir şey değil. Her bir millet ve ülke diplomatik ve siyasi ilişki kurmakta serbesttir. Bu Kürtleri de kapsıyor. Diğer halkları ezmeye ve haklarını ihlal etmeye çalışan etrafdaki bir takım ülke, bu ilişkiyi Kürtlere reva görmezler" dedi. İsrail-Kürt Dergisi: Kürdistan'da " İsrail-Kürt" adlı bir derginin çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ?

T.Livni: Çok bahtiyarım. Bir bakıyorum, uzun yıllardır göçmen durumuna düşmüş, ülkesine dört taraftan el konulmuş bir millet bugün yarı bağımsız siyasi bir bölge sahibi olmuş durumda. Şundan eminim ki eğer ilerlemeden yana ve sanii ülkelerle ittifak kurabilirseniz çok ilerleyeceksiniz. Kuşkusuz ki "İsrail-Kürt" Dergisi, Kürt ve İsrail milletleri arasında ilişki ve dostluk kanallarından biridir. Ülkemiz İsrail'de çok sayıda Yahudi Kürt yaşıyor. Bunların Kürdistan'a gidip orada yaşama hakkı bulunuyor. Veya hak, yaşam ve kültürlerini özgürce müdafaa hakları bulunuyor.

Bu şahsi bir görüştür, insanlar arzu ettikleri istedikleri yerde yaşayabilirler, Kürdistan kentlerinde bir ömür yaşamışlarsa da. Biz Kürtlerle olan ilişkilerimizin devam etmesini ve ilerlemesini çok istiyoruz. Kürt ve Yahudiler'in birbirlerinden yakın olmayı başarabilen iki millet olduğu gerçeği yakın gelecekte net bir şekilde ortaya çıkacaktır.Kürt-İsrail ilişkilerine önem veren bir basın kuruluşunun Kürdistan'da bulunması bizim için sevinç kaynağıdır. İsrail-Kürt Dergisi: Medya merkezleri ortamında birçok kez Kürt-İsrail ilişkisinden söz ediliyor. Ancak bu ilişkiden hem İsrail hem de Kürtler tarafından resmi bir şekilde söz edilmemiştir. Sizce bunun sebepleri nelerdir ?

T.Livni: Burada bir takım iç ve dış faktüre dönmemiz lazım. Bu İsrail için eğer bu ilişikiden resmi bir şekilde söz ederse birçok sorun teşkil etmeyebilir. Ama bugüne kadar özgür bir yapıya sahip olmayan Kürtler için bu zor olabilir. Ancak bizim de yakından takip ettiğimiz seçim sürecinden sonra şundan söz edebiliriz ki Kürtler genellikle, özgür ve demokratik bir ülkeye sahip olabilecekleri güce sahiptirler.

Kaynak:İsrail-Kürt Dergisi
THİM-Erbil

No comments: