Thursday 3 September 2009

TÜRKMENELİ’MİZE GERİ DÖNELİM

Ganim Authman


Avrupa ülkeleri özellikle Almanya son küresel ekonomi krizinden sonra göç ülkesi sıfatını tam olarak kazanmadan kaybetmeye başladı. Avrupa ülkeleri ne’de artık göç yolu ile gelenlerin sayıları her geçen gün azalırken, başta Almanlar olmak üzere ekonomi krizinden dolayı Almanya’yı terk edip, başka ülkelere giden Almanların sayısında da büyük artış göstermektedir. İsviçre’de en büyük yabancı grubunu Alman vatandaşları oluşturmuş bulunuyor.

Federal Alman istatistik dairesinden Elde edilen bilgilere dayanarak Son bir yılda 162 bin Alman vatandaşının ülkesini terk ederek İsviçre, Avusturya, Kanada, ABD ve Türkiye gibi ülkelere gittiğini tespit etmiştir. Aynı gelişmeyi ülkeye göçmen olarak gelen yabancılarda da görmemiz mümkün. Diğer taraftan bakıyoruz AB’ye tam üye olduktan sonra İtalyanlar, ve ardından Yunanlılar, İspanyollar ve Portekizler kendi ülkelerine geri dönmüşlerdir.

AB’ye tam üyeliği beklemeden yıllarını Avrupa’da tüketen Türk insanı da yavaş, yavaş ülkesine geri dönmeye başladı. Bu insanların büyük şehirlerde ciddi bir şekilde iş yaşamına girdiklerini ve üstün başarılar elde ettiklerini görüyoruz. Bu geri dönüşlerin bir çok nedenleri vardır. Avrupa’da artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve yanı sıra ekonominin tamamıyla durgunluk içine girmesi bu konuda önemli bir faktör oluşturuyor. Benim tahminlerime göre Avrupa ülkelerinde yaklaşık 25.000 göçmen Türkmen vatandaşlarımız bulunmaktadır.

Yalnız Almanya genelinde yaklaşık 7000 yakın Türkmen bulunmaktadır. Bu göçmenlerin büyük oranda yüksek tahsilli kişilerden olaşıyor. Almanya’da yaşayan Bu insanlarımızın %44’ünün fakirlik sınırı altında yaşaması ve %30’nunu ise işsiz olması ve ya sosyal dan geçimini sağlamsı bu kitlenin Türkmenli bölgesine dönüşlerini olanaksız hale getiriyor. Irak’taki siyasi ortam Saddam öncesi ve sonrası Binlerce değerli insanlarımız topraklarını terk etmeye zorlamıştır. Az bir bölüm bu kitle insanlarımızdan şansı yüzüne gülüp gittikleri ülkelerde istikrar edip ve oranın vatandaşlığına geçip, iş yeri kurup geçimini ve geleceğini garantiye almış durumundadır.

Geri kalan kitle ne yazık işsizlik nedeni ile zor durumdalar. Özellikle genç kadınlarımız ve genç erkeklerimizin yaşamlarını ve geleceklerini derin bir şekilde etkilemektedir. Avrupa Birliği ülkeleri Irak vatandaşlarını yavaş, yavaş kaybetmeye başlıyor Almanya, Hollanda, Danimarka ve İsveç bu günlerde toplu halde Irak’lıları memleketlerine geri gönderme karar almış durumundadırlar. Irak’ın geleceğe yönelik huzura ve istikrara kavuşmasına inanarak Avrupa Türkmenleri, özellikle yüksek tahsilli insanlarımız Türkmeneli’mize geri dönüş planını ve haritasını şimdi den çizmeleri gerekmektedir.

Bu insanlara Türkmen yurdumuzun çok ihtiyacı vardır. Artık Türkmen Kardeşlerimiz için en başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri taşı toprağı altın olan konumdan çoktan çıkmış durumda . benim kanaatimce Avrupa’da bir çok insanımızın refah düzeyinin Türkmenli bölgesinde yaşayanlarınkinden daha düşük olduğunu inanıyorum. Türkmen bölgelerinin geleceğe yönelik planlamasında geri dönen insanlarımıza yönelik olanaklar hazırlanması siyasi kuruluşlarımız başta Irak Türkmen Cephesi olmak üzere bu konuyu ele almalıdırlar.

Ganim Authman - Berlin

No comments: