Wednesday 28 May 2008

Babacan: O teröristi salondan çıkarmazsanız konuşmam





Türkiye’nin PKK’yla mücadelesinde “destek değil köstek” olan Avrupa’dan son salvo; Avrupalı Parlamenterler, Türk Dışişleri Bakanı ile, Türkiye’nin interpol kırmızı bülteniyle aradığı PKK üst düzey yöneticisini, aynı salonda, üstelik Avrupa Parlamentosu’nun çatısı altında bir araya getirmeye kalktılar.

Türkiye’nin kırmızı bültenle aradığı PKK’lı Gülabi Dere’nin Avrupalı Parlamenterlerle birlikte tezgahladığı tuzak, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Türk diplomatlar tarafından uyarılması ile aşıldı. Olay, Babacan’ın AB toplantıları için gittiği Brüksel’de yaşandı. Brüksel’de dün, Türkiye ile AB arasında iki toplantı vardı. Bunlardan ilki, Türk Dışişleri Bakanı’nın AB Dışişleri Bakanları ile AB Komisyon binasında bir araya geldiği, “Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı” idi.

Komisyon binasının biraz ilerisinde, Avrupa Parlamentosu binasında ise, Türk ve Avrupalı milletvekillerinin katılımıyla, “Türkiye-Avrupa Parlamentosu karma komisyon toplantısı” gerçekleştiriliyordu.
Babacan, Dışişleri Bakanlarıyla toplantısının tamamlanmasının ardından, milletvekillerinin toplantısına da katılıp, bir konuşma yapmak üzere Avrupa Parlamentosu binasına geçti. İşte skandal da burada ortaya çıktı; Avrupalı vekiller, Babacan’ın da katılıp bir konuşma yapacağı toplantıya, Türkiye’nin kırmızı bültenle aradığı PKK’nın yurtdışındaki ele başlarından Gülabi Dere’yi de davet etmişlerdi.

Brüksel polisi de, kırmızı bültenle aranan Dere’yi değil tutuklamak, normal insanların bile izinsiz alınmadığı, pek çok arama ve güvenlik soruşturmasından sonra girebildiği Avrupa Parlamentosu’na kabul etmişti.
Amaç, Türkiye Dışişleri Bakanı ile PKK’lı teröristi aynı salonda bir araya getirip, terör örgütüne bir şekilde “tanınma” sağlamaya çalışmaktı. Babacan daha Avrupa Parlamentosu salonuna girer girmez, Türk diplomatlar tarafından uyarıldı. Türk Dışişleri Bakanı, AP’deki muhataplarına, PKK’lı terörist Dere ile aynı salonda bulunmasının mümkün olamayacağını söyledi;

Dere salonda olduğu sürece, girmeyeceğini ve konuşma yapmayacağını bildirdi. Avrupa Parlamentosu yetkilileri, Babacan’a “Gülabi Dere, salonda sadece 15 dakika kalıp çıkacak” gibi bir de “traji komik” açıklama yapmaya çalıştılar.
Babacan’ın buna karşı tavrı değişmedi ve “o şahıs orada olduğu sürece, o salona girmem” ısrarını sürdürdü. Bunun üzerine, Avrupa Parlamentosu yetkilileri, salondaki Dere’yi “ikna etmeye” çalıştılar. Terörist, önce çıkmak istemedi, ancak daha sonra, “bir şekilde” salondan ayrılmaya “ikna edildi.”


TERÖRİST ÇIKTI, SALONA TÜRK BAKAN GİRDİ

Gülabi Dere'nin çıkmasının ardında, Avrupa Parlamentosu toplantı salonuna giren Babacan, konuşmasını yaptı. Ancak Babacan, konuşmasında sert bir ton kullanarak, “senin töriristin, benim teröristim olmaz”

Zeynep GÜRCANLI

No comments: