Tuesday 25 December 2012

Kan Bağlantısı Tokat Kerkük Kardeşliği


Yazan: Sadun KÖPRÜLÜ

Irak Türkleri Türk milletlerine  can gönülden, içten, doğru bir aşkla bağlı olarak kendilerini her zaman özveri vererek mücadele ederek Türk yolarından milli ilkelerinden dönmeyerek bu uğurda yorularak, çalışarak, millet, vatan, toprak için şehitler adayarak çalıştılar, Irak Türkleri Türkiye, dünya Türkleri ile bir millet bir bağ soydan, bir dilden, bir ırktan olarak tüm baskı, korku, işkenceye karşı hiçbir zaman ayrılmadılar birbirlerini severek, özveride bulundular ve bulunmaktadır.


Nerde bir Türk’e baskı, işkence yapılırsa, acı, baskı, çileler olursa tüm milletimiz birlikte birleşerek, milli Türk duygusuyla coşarak, mücadele etmeye ön sırada canlarını, kanlarını vermeye hazır olarak, davaya sarılmayı, kanla katılmayı bir milli görev olarak düşünmüşlerdir.

Kıbrıs, Tebriz, İran, Uygur, Türkistan, Azerbaycan,   Ahiska, Gagavuz, tüm dünya  Türklerinde, Karabağ, Kerkük, Telafer, Tuzhurmatu, Altunköprü de olduğu gibi tüm Türkler birbirlerine gönülden Türk duygularıyla, temiz kanlarıyla bağlı olarak, kan kardeş olarak birbirlerinin dertlerine, acılarına sevinçlerine  her zaman ortak olmuşlardır.

Kıbrıs hareketi 20 Temmuz 1974 tarihinde başlarken yüzlerce Irak Türkleri Türkiye’nin, Kıbrıs’ın  yanında savaşa katılmaya, gönüllü olarak yazdırdılar gedmeyi istediler.


Irak Türklerinin Çanakkale savaşında şehit oldukları gibi Çeçenistan, Karabağ, tüm Türklerle birlikte düşmanlara karşı savaşmak istediler, Türklerin büyük utkular elde etmesine Ulu Tanrıya dua ederek yalvardılar, çünkü  Türklerin utkusu dünya Türkünün utkusudur,  kahramanlığı, yiğitliği demektir, tüm Türkler bir soydan bir boydan, bir ırktan, bir oymaktan olarak Türkiye’de İran, Irak Türkleri Aleviler, Bektaşiler bir Türkmen boyundan, bir oymağından olarak Kerkük, Tuzhurmatu, Tazehurmatu, Telafer, Diyarbakır, Şanlıurfa,  Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Çorum, Kırıkkale, Kıtşehir, Konya  Adıyaman ve Türkiye’nin her bir yerinde bulunan oymaklar aile, boylar Alevilerle birlikte Türkmen milletindendir, Türk sayılmaktandılar, günümüzde yüzlerce Irak Türkleri Türkiye’de bulunarak evlenmişlerdir, ve Türkiye’de uzun yıllardan beri yaşamaktadırlar vatandaş olmuşlardır, ayrıca çok sayıda Türkiyeli kardeşlerimiz Kerkük’te Irak Türklerinin bulunduğu topraklara yerlere giderek evlenerek oralarda yaşamışlardır, bugün Irak’ın her yerinde bulunan Oğuzhan boyundan olan bayatlılar, Türkiye’de Azerbaycan, 50 Milyon İran Türklerin bir çoğunluğunu kapsamaktadır.



Ayrıca Urfalı, Anadolu, Özbekli, Bayatlı, Tatarlı, Bayraktar, Alemdar, Silahtar, Karakollar, Paşalar, Çavuşlar, Defterdar, Köprüler, Tokatlılar, Erzurumlar ve başka oymak, boylar Irak’ın Bağdat ve birçok şehirlerinde yaşamaktadırlar.

Özellikle bugün Kerkük ve tüm Irak Türklerinin topraklarında onlarca Oymakları, boyları, aileleri en önemli oymaklardan ise Bayat bugün Türkiye’nin her yerinde bulunmaktadır.
Bu nedenle bizleri birbirimize bu büyük Türk duygusu, aşkı bağlamaktadır.

Kerkük’te bulunan Tokat hamımı büyük bir tarihi saklayarak, hamının olduğu yerde bugün Tokat Sokağı Kerkük PİRYADI, Bulak, Avcılar, Musalla mahallesini uyuşturmaktadır ve Tokat mahallesi diye tanınmaktadır ve Kerkük’ün en meşhur tanınan Türk mahallelerindendir. Böylece Tokat, Kerkük kardeşliği uzun yıllara dayanmaktadır.

Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği ile Tokat Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanlığı'nca 9 Mart 2007 tarihinde Tokat'ta 16 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Irak'ın Geleceği ve Türkmenler" konulu panelde katılarak, sayın değerli kan kardeşlerimiz Mehmet BEKÇİ, Şair Hasan Akar,  Mahmut Has gül, Mehmet Emin Ulu ve başka  kardeşlerimiz güler yüzle iç Türk duygularıyla iyi karşılayarak her türlü yardımda bulundular içli güzel milli görüşleriyle gözlerimiz bu büyük aşk sevgiye karşı coşarak, kucaklaşarak ağladık.

Tokat Televizyonun, dergi, gazetelerinde Irak Türkleri ile ilgili konuşmalar yaparak, bilgiler vererek Tokat halkı tarafından sevgiyle alkışlanarak çok iyi büyük Türk sevgisiyle karşılanarak, hasretle uğurlandık, Panelde benimle,  Devlet eski Bakanı Reşat DOĞRU, Tokat Milletvekili Orhan DİREN, Emekli Tuğgeneral Abdullah KILIÇARSLAN, Araştırmacı Yazar Habib HÜRMÜZLÜ, Sabri KERKÜKLÜ,  Niksar Kaymakamı Uğur TURAN Zile Belediye Başkanı Murat AYVALIOĞLU, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet YENİHAN, Reşadiye Belediye Başkanı Rafet ERDEM ile birlikte kalabalık bir davetli topluluğu katılmıştır.

Ayrık bu toplantılar, şairlerin birleşmesi her yıl düzenlenerek Sayın Yazar, Şair Hasan Akar tarafından bir araya gelmekteyiz.

Artık Tokat ve ilçeleri bizim için çok önemli olmuştur, He Tokat şehrine iç milli uğradığımız coşardı, yüreğimiz sevgiyle atardı bizi birbirimize bağlayan bir kardeşlik Kerkük, Tokat duygusu, sevgisi bağlamaktaydı.

Tokat’ta buluna ve Kerkük Türk şehrinin önemli milliyetçi mahallelerinden çok sayıda milli dava yolunda şehitler veren, baba yiğit, kahramanlar simgesi sayılan çok mücadeleciler yetiren Musalla Mahallesi, bu gün Tokat şehrinde bulunmaktadır Erbaa ilçesindedir.

Ayrıca Kerkük’e bağlı ALTUNKÖPRÜ ilçesinde buluna Kayabaşı ve Kerkük’ bağlı olan Kömbemler, TÜRKALAN, köylerinin tanınmış oymaklarından olan Hürmüzlü adın bir cami bir mahalle bugün Türkiye’nin Tokat şehrinde bulunmaktadır,
Daha önemlisi Kırk kızlar söylenen bir eski bine bulunmaktadır Kerkük şehrinin kalesinde olan Gökkoba bu gün Tokat Niksar ilçesinde şahane bakışıyla görünmektedir.  

Bu yıllar önceleri buralarda izleri kalan bu yapıtların, kalıntılardan bellidir ki, bizler her yerde olduğu gibi Tokat’ta varız ve kan kardeşiz bizleri birbirimize bir kan, bir duygu, can bağlamaktadır.

Tokat ile Irak Türkleri kan kardeş oldukların bir kanıt belgesidir, ayni adlar, yerler iki tarafta bulunmasının tek neden milli sevgi kan bağlılığının birliğini göstermektedir.
 Irak’ta, Türkiye’de buluna Alevi Bektaşilerin Türkmen olmalarını bir kanıtını göz önüne sürmektedir .
Kerkük’te bulunan Tokat hamamı Tokat Mahallesi 18-   20 yaşlarında Ahmet Çavuş oğlu, Muhsin Çavuş oğlu iki  kardeş Tokat’tan Kerkük’e yerleşerek, Kerküklü biriyle evlendikten sonra, bir kaç çocukları dünyaya gelerek, Kerkük Bulak, Piryadı mahallecide Tokat adında bir hamam yaptıktan sonra mahalle Tokat hamamı mahallesi diye adlandırılmıştır ve tanınmıştır, 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale savaşına katılmak için böylece Kerkük’ten ayrılan iki Takatli kardeşlerle yüzlerce Irak Türkleri Türk kardeşleri ile Çanakkale savaşında katılarak, Vatan, Toprak, Türk Milleti uğrunda şehit olmuşlardır.
Bizler dünyanın neresinde
Olursa, olsun kanımız, ilkemiz, duygumuz, davamız, canımız, yolumuz birdir Çünkü Ne Mutlu Türk’üz biz, ve Türk olduğumuzdan dolayı mutluyuz.

Tokat bize
Yar attı, tokat bize
Canımızdan yakındı
Kerkük’le, Tokat, bize

Tokat bizi
Öldürmez tokat, bizi
Kerkük’e, Türkiye’ye
Bağlamış Tokat bizi

No comments: