30-7-2009
-Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi`nin, Bölgesel Kürt Yönetimi`ndeki Seçim Sonuçları Analizi`nde Irak`ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 70`ini alan Mesut Barzani`nin kendisine olan desteği artırmayı başardığına dikkat çekilirken, `Dolayısıyla hiçbir grup kendisinin liderliğini doğrudan sorgulayabilecek durumda değildir. Yüzde 70`lik seçim sonucunu Mesut Barzani bundan sonra etkili bir araç olarak kullanacaktır` denildi.
ANKARA (ANKA)
ORSAM Ortadoğu Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Veysel Ayhan tarafından hazırlanan Bölgesel Kürt Yönetimi`ndeki Seçim Sonuçları Analizi`nde, Irak`ta 25 temmuz`da yapılan seçimlerle ilgili önemli tespitler yer alıyor. Seçimlere 41 parti katılmasına karşın aslında seçimlerin 3 önemli liste arasında geçtiğine işaret edilen raporda, `Bunlar şöyledir: KDP-KYB ittifakının oluşturduğu Kürdistan Listesi, Noşirvan Mistafa`nın liderliğini yaptığı ve eski KDP Genel Sekreteri Namık Salim tarafından da desteklenen Gorran (Değişim) Listesi ve içerisinde Kürdistan İslami Birliği, Kürdistan`daki İslami Grup, Kürdistan Sosyalist Demokratik Partisi ve Gelecek Partisi`nin bulunduğu Hizmet ve Reform Listesi`dir` denildi.
Yapılan seçim sonuçlarına göre ise seçimler öncesinde KDP ve KYB`nin ardından üçüncü parti konumunda olan İslamcıların güç kaybettiğinin görüldüğüne dikkat çekilirken, seçimlerden Mesut Barzani`nin önemli güçle çıktığına dikkat çekildi. Analiz raporunda, `Talabani`nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, 2006 yılında toplanan Bölgesel Kürt Parlamentosu`nda alınan bir kararla Mesut Barzani bölge başkanı ilan etmişti. Dolayısıyla 25 Temmuz seçimlerinde bölge halkı ikinci kez başkan seçmek için sandık başına gitmiş oldu. Seçimlere 5 aday katılmakla birlikte KDP-KYB ve İslamcı partilerin desteğini arkasına alan Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesut Barzani`nin büyük bir oy çokluğuyla seçileceğine kesin gözüyle bakılmaktaydı.
Nitekim, açıklanan seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 70`ini alan Mesut Barzani yeniden Bölge Başkanı seçilmeyi başarmıştır. 1992 yılında gerçekleşen seçimlere tek başına giren Barzani oyların yüzde 48`ini almıştı. Matematiksel açıdan bakıldığında Barzani`nin kendisine olan desteği artırmayı başardığı ileri sürülebilir. Bunun da ötesinde 2009 seçimlerinin ardından Barzani ilk kez doğrudan halk oylamasıyla başkan seçilmiştir. Dolayısıyla hiçbir grup kendisinin liderliğini doğrudan sorgulayabilecek durumda değildir. Yüzde 70`lik seçim sonucunu Mesut Barzani bundan sonra etkili bir araç olarak kullanacaktır` görüşüne yer verildi.
Mesut Barzani`nin son yıllarda `Tartışmalı bölgeler` dahil olmak üzere Kerkük ve Musul konusundaki taviz vermez yaklaşımı ile bölge ülkelerine karşı takındığı milliyetçi duruşun Soran Bölgesi`nde Barzani`ye yönelik güçlü bir destek sağlamakta yetersiz kaldığına da dikkat çekilen analizde, `Öyle ki, İslami partilerin ve KYB`nin seçmenlerinin desteğinin yüzde 70`lik rakamdan düşülmesi halinde, Barzani`nin 1992`den dahi daha düşük bir oy aldığı sonucuna varılabilir.
Bu bağlamda Barzani`nin hem bölge hem de diğer aktörlerle ilişkilerini gözden geçirmesi kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca, Değişim Listesi`nin adayı olarak başkanlık seçimine giren Dr. Kemal Miravdeli`nin seçimlerde yüzde 25 gibi hatırı sayılır bir oranda oy alması dikkat çekmiştir` denildi.
(ANKA)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment