Sunday 19 July 2009

1959 KERKÜK KATLİAMI ŞEHİTLERİ TANRI DAĞINDA ANILDI




12 temmuz 2009 günü Antalya’dan bir sabah ezanı vakti ,Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği ve Toros Türkmenleri Derneği üyeleri 40 kişi yola çıktılar.


Hedef Gündoğmuş yaylalarındaki Tanrı Dağı idi. Tanrı Dağı ziyaret edilecek ve Birinci Tanrıdağı Buluşması gerçekleştirilecekti.


Arabalara takılan Toros Türkmenleri Flaması ve Kerkük Türkmenleri’nin mavi-beyaz, Ay-Yıldızlı bayrakları nazlı nazlı dalgalanırken, Tanrı dağı sevdalısı 40 kişi bambaşka bir heyecanı tadıyordu.


Orta Asya’da bir Tanrı Dağı’nın varlığını duymuşlar ama Türkiye topraklarında ve hele Gündoğmuş İlçesinde bir Tanrı Dağı olduğunu yeni öğrenmişlerdi. Heyecanları bundandı.
Azıklar yolluklar hazırlandı ve çoluk-çocukla yollara düşüldü. Aralarında çocuklar-kadınlardan başka, avukatlar, doktorlar, eczacılar, öğretmenler, serbest iş yapanlar, esnaflar vardı. Hepsi aynı duygularla dolu, okumuş-yazmış bilinçli vatanseverler topluluğu. Bu cennet vatanın taşına toprağına, ağacına ve kuşuna sevdalı olanlar. Güneşin ışıkları karlı dağları aydınlatmaya başladığı saatlerde Gündoğmuş yolunun ilk durağı Taşahır-Taşavul mevkiinde idiler.

Gündoğmuş 900 rakımlı bir yayla kenti. Nüfusu 2100. Antalya’ya uzaklığı 150 km. olan bu şirin kentin, Antalya -Konya yoluna uzaklığı 36 km. Yol 36 km. ama oldukça çetin bir yol. Grubu Gündoğmuş İlçesinde Belediye Başkanı Mehmet Özeren karşıladı. Grup, Belediye Başkanı tarafından Pembelik Pınarbaşı mevkiinde hazırlanmış sabah kahvaltısına davetli idi. Antalya’ya hareket eden başkana veda edilerek neşe içinde Gündoğmuş’tan doğuya doğru yol alınıp, Pınarbaşı’nda mola verildi. 1370 rakımlı çeşme başındaki çardaklarda Çınar ve Katran ağaçlarının gölgesinde güzel bir kahvaltıya diyecek yoktu.

Eğri gölün doğusu Tanrıdağıdır.Tanrı Dağı 2378 m. rakımdadır. Tanrı Dağı’nın kuzeyinde Barsak Yaylası ve Güney yamaçlarında Avsallar Yaylaları vardır.Tanrı Dağı adı buraya yönelen Tanrıdağı Yörüklerinden gelmektedir. Tanrıdağı Yörükleri Türkiye Coğrafyasında Rize ve Trakya’da-Vize’de - olduğu gibi, Alanya,Gazipaşa Hadim, Bozkır, Afyon-Sultandağı yörelerinde de vardır.


İşte Antalya’daki Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği ve Toros Türkmenleri Derneği mensupları böylesine efsanevi bir yaylada, Birinci Tanrıdağı Buluşmasını bu duygular içinde gerçekleştirdiler.Kerkük Katliamının 50. yıl dönümü ve Doğu Türkistan’da şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.
Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Diş Hekimi Kürsat Çavuşoğlu Tanrı Dağında , Kerkük Katliamının 50. yıl dönümü olan 14-16 Temmuz üzerine bir konuşma yaparak, “Eli kanlı caniler 50 sene önce Irak Türkmenlerinin varlığına son vermek istiyorlardı.Tarih ,insanlığın en büyük vahşet ve cinayetlerinden birine tanıklık ediyordu. Üç üç gece insanlarımızı vahşice katlettiler.”Birde Türkmen dayanışmasının önemini vurguladı ve bu buluşmanın gelecek yıllarda da devamını diledi.


Ayrıca Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği ve Toros Türkmenleri Derneği mensupları da son günlerde devam etmekte olan Doğu Türkistan-Uygur Özerk Bölgesindeki Çin katliamları üzerinde durdular.Diş Hekimi Kürsat Çavuşoğlu Doğu Türkistan’da yapılan katliamla ilgili duygulu bir konuşma yaparak, “Kaderin cilvesine bakın iki değişik ülkede yaşasakta,gök mavisi bayraklarımız bir,soyumuz bir,ne yazık ki kaderimizde bir.İki toplulukta yok edilmek isteniyor.” Müştereken şehitlerin ruhuna dualar okundu niyazlarda bulunuldu. Dua ve niyazlardan sonra Eğri Göl’e inilip öğle yemeği yenildi.


Gelecek yıl aynı mevsimde aynı yerde buluşmak dileği ile Birinci Tanrıdağı Buluşması gerçekleştirilmiş oldu. Gayret edenlerden sebep olanlardan ve katkıda bulunanlardan “Allah Razı Olsun”
Daha iyi organize edilmiş, bilinçli, anlamlı buluşmalarda görüşmek dileği ile dönüş yoluna girilip vedalaşıldı.


18.07.2009. Antalya

Toros Türkmenleri Derneği Başkanı Ali Yıldız

No comments: