Thursday 5 June 2008

FRANSA, ERBİL'DE DİPLOMATİK TEMSİLCİLİK AÇTI

02.06.2008


Fransa, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in de Katılımıyla Irak'ın Kuzeyindeki Erbil Kentinde Temsilcilik Açtı.

Fransa, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in de katılımıyla Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde temsilcilik açtı.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştükten sonra Erbile'e gelen Kouchner, Erbil havaalanında Bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani ve bölgesel yönetimin temsilcisi Neçirvan Barzani tarafından karşılandı.

Parlamento binasına geçerek Neçirvan Barzani ile görüşen Kouchner, daha sonra bölgesel yönetimin meclis başkanı Adnan Müftü ile bir araya geldi.

Erbil Valiliği yakınlarında bulunan Fransa diplomatik temsilcilik binasına gelen Kouchner, burada yaptığı konuşmada, Fransa'nın Irak'la olan ilişkilerinin eskiden olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini, Fransa'dakİ şirketleri buraya gelmeye teşvik edeceklerini bildirdi.

Bölgesel yönetimin temsilcisi Neçirvan Barzani de, hiçbir zaman Fransa'nın kendilerini unutmadığını bildirdi.

Onların desteklerine her zaman ihtiyaçları olduğunu ifade eden Neçirvan Barzani, şöyle dedi:
''Burası çok zengin bir ülke. Sadece petrol var diye yardım edilmesin. Diğer konularda da yardımlarını bekliyoruz. Sadece ilişkiler siyasi konularda kalmasın, kültürel ve ekonomik ilişkiler de olsun. Dost ve yakın bir ülke olan Fransa, burada diplomatik temsiliğini açarak bize daha yakın oldu. Umarım yakında da buraya konsolosluklarını da açarlar.''

Konuşmaların ardından Fransa diplomatik temsilciliği törenle açıldı.

Kouchner, daha sonra Selahaddin kentine geçerek burada bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Barzani görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Kouchner'in ziyaretinden büyük memnunluk duyduklarını söyledi.

Kouchner de Kerkük ile ilgili bir soruyu, şöyle yanıtladı:

''140. madde Anayasal bir maddedir ve uygulanması lazım. BM'nin de önerileri vardır ve bunlar da göz önünde tutulması lazım. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Barzani'nin 140. maddeyle ilgili fikrini de destekliyoruz. Kürtler, Irak'a demokrasi yolunu öğretti ve Irak'ın Kürtlerin demokrasi modelini uygulamaları lazım. Ancak bu şekilde rahata kavuşurlar.''

http://www.kerkukvakfi.com/haberana.asp?id=2164&s=

No comments: