Friday 13 June 2008

Erdoğan ay sonunda Irak’ta


Haziran sonunda Irak’ın başkenti Bağdat'a gitmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Iraklı yetkililerle görüşmelerinde enerji, bölgesel güvenlik, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve su politikalarının masaya yatırılacağı ifade ediliyor.

Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Dabbağ, iki ülkenin ilişkilerdeki tüm zorlukların üstesinden gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi. El Dabbağ, 3 aydır işbirliği boyutlarının ince ayarlarını yapmak üzere bürokratlar seviyesinde görüşüldüğünü ifade etti.

Dabbağ, Türkiye-Irak ilişkilerini stratejik ortaklık olarak tanımlarken, bu ülkeler arasındaki bölgesel işbirliğinin Ortadoğu’nun güvenliği için önemli olduğunu vurguladı. Türkiye için terörün ne kadar büyük bir sorun olduğunu çok iyi anladığını ifade eden Dabbağ, PKK sorununu aşmak için İran, Irak, Suriye ve Türkiye'nin de katkıda bulunacağı, ortak bir çalışmanın gerekli olduğunu düşündüğünü belirtti.

PKK tehdidinin, sadece Türkiye'ye yönelik olmadığını hatırlatan El Dabbağ, "PKK tehdidi, Irak, Suriye ve İran için de bir tehdittir'', dedi. Bu arada Bağdat temasları çerçevesinde Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Elçi Murat Özçelik, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi ile görüştü.

Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapması beklenen ziyareti ele alındı.

Haşimi-Özçelik görüşmesinde Türkiye'nin Basra'da bu ay açacağı konsolosluk ile Türk şirketlerinin Irak'ın yeniden imarına yapacağı katkının konuşulduğu bildirildi.

Türkmeneli TV

No comments: