Tuesday, 22 December 2009

TARİHİMİZDEN BAZI YAPRAKLAR



TARİHİMİZDEN BAZI YAPRAKLAR


22 Aralık 2009, Salı.
http://www.turkmensani.com/haberler/haber.aspx?dil=1055&metin=200912219

Irakta hüküm süren bütün hükümetler, tarihimizi ya yanlış veyada eksik olkarak anlatmışlar bizlere,okul kitaplarında milletimizi ya barbar,kültürsüz, veyada sömürceçi diye göstermişler,halbuki kültürü olmayan hiç bir millet tarih boyunca devlet kuramamış.

Mahmut Uğur KARADAĞ

Irakta hüküm süren bütün hükümetler, tarihimizi ya yanlış veyada eksik olkarak anlatmışlar bizlere,okul kitaplarında milletimizi ya barbar,kültürsüz, veyada sömürceçi diye göstermişler,halbuki kültürü olmayan hiç bir millet tarih boyunca devlet kuramamış. Aşağıdaki satırlarda çokların bildiği bu bilgileri gençlerimize hatırlatmak istedim,umarım bir faydası olur ve gençlerimize himmet verir.

Türklerle ilgili ilk yazılı belgeler Çince olup MÖ. 300 yıllarına kadar uzanmaktadır. Buna göre en eski Türk’ler, Çinlilerin HİUNG-NU adını verdikleri Hunlardır. MÖ. IV yüzyıldan MS. III yüzyıla kadar kültürel varlıklarını sürdüren Hun'lardır.
Bu devletlerin bazılar
1-Büyük Hun İmparatorluğu(MÖ. 1230- MS. 93)
2-Batı Hun İmparatorluğu(MS. 100-376)
3-Avrupa Hun İmparatorluğu(MS. 375-453)
4-Akhun Devleti(MS. 424-652)
5-Göktürk İmparatorluğu(MS. 552-630)
6-Avar İmparatorluğu(MS. 65-835)
7-Uygur Türk Devleti(MS. 740-845)
8-Hazar Türk Devleti(MS. 602-1016)
9-Gazneliler Devleti(MS. 962-1183)
10-Karahanlılar Devleti(MS. 932-1212)
11-Büyük Selçuklu İmparatorluğu(MS.1040-1157)
12-Harzemşahlar Devleti(MS. 1077-1231)
13-Altınordu Devleti(MS. 1241-1502)
14-Büyük Timur İmparatorluğu(MS. 1369- 1512)
15-Babür İmparatorluğu(MS. 1507-1530)
16-Osmanlı İmparatorluğu(MS. 1299-1920)

Bunların içinde Irakta kurulan Türkmen devletlerinin adları geçmemiş,çünkü impratorluk seviyyesine ulaşmamıştır.

Türkçe konuşan boylar Mançurya'dan Balkanlara hatta şimdilerde Atlas Okyanusuna kadar yayılmış olsalar da, Türklerin Anayurdu olarak kabul edilebilecek topraklar doğu da ALTAY dağları ile batıda Hazar denizi veya Aral gölü ile güneyde PAMİR yaylası arasında kalan üçgenle sınırlı görünür. Bu bölge bugün TÜRKİSTAN, KIRGIZİSTAN, ÖZBEKİSTAN olarak, bir bölümü Çin’in SİNCAN bölgesi olarak bilinen stepler ve bozkırlar ülkesidir.

TURAN NEDİR
Bu bölgede Türkçe konuşan toplumlar Batılılarca, TURAN olarak da sınıflanır. İranlılar Türkçe konuşan Orta Asyalılara TURANÎ adını verdiğine göre TURAN ülkesi buralarda yakın bir yerlerde olmalıdır. Şemseddin Sami’nin (1898) "KAMUS-U TÜRK-İ" sindeki TURAN ve TURANÎ Sözcükleri; Ziya Gökalp'in Genç Kalemler'de yayımlanan ünlü TURAN şiiriyle 1910'da Türkçe’nin malı olmuştur.

Vatan ne Türkiye’dir Türk’lere, ne Türkistan
Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan
Velidi TOGAN, Turan'ın Türk'ten geldiğini; İranlıların TÜRK yurduna verdiği ad olduğunu açıklar. GöKALP'de "Turan, kuzey, güney, doğu, batı ve merkezi olmak üzere beş Türkistan'ın toplamından oluşur" diye tanımlar.

Göçebe Oğuz boyları, toprağa yerleşip Anadolulu oldular ama, Türklüklerini yitirmediler; Anadolu'yu Türkleştirdiler. Anadolu yerlileri ile Türk’ler günümüze değin süren bir kültürleşme süreci yaşadılar. Bağımsızlık savaşı veren Çağdaş Anadolu insanı, OSMANLI, İSLAM, ANADOLU seçenekleri arasında Türk kalacağını dünyaya duyurdu. Tarihi kararını bu yönde verdi.

TÜRK DİLİ SEVİYESİ
Halihazırda TÜRK DİLİ, Dünyada en çok konuşulan diller arasında 5'inci sıradadır.
MS. 712 tarihinde yazılan ORHUN YAZITLARI okunduğunda,Türkçe'nin ulaştığı seviye yüksekliği ve zenginliği karşısında bütün Avrupa hayretler içinde kalmıştır. 8. yüzyılda bütün Avrupa'da tek dil olan Latince konuşulmakta, Dünya düşünce tarihine Latince’nin egemen olduğu kabul edilmekteydi. Latince dışında son derece etkin, zengin ve edebi bir Türk dilinin mevcudiyeti, düşünce ve kültür tarihi uzmanlarını da şaşırtmıştır. Batı dillerinden Fransızca'nın en eski yazılı belgesinin 15. yüzyılda, Almanca'nın 14. yüzyıl, Rusça'nın ise 13. yüzyıla ait olduğu göz önüne alınırsa, TÜRK dilinin eskiliği çarpıcı biçimde ortaya konur.

İSLAM DİNİ VE TÜRKLER
Batıya doğru göç eden Türk boylarının ilk karşılaştığı Semavi dinler, İslamiyet’ten çok önce kurulan Musevilikle, Hıristiyanlık olmuştur. Türk boylarının batıya doğru göçleri sırasında İranlı Mani'nin 3’üncü yüzyılda başlattığı semavi olmayan Manicilik dini ilede tanıştıkları bilinmektedir.
Bütün din-devlet gelenekleri arasında Türk göçmenlerini en çok etkileyen inanç akımı İslamiyet akımıdır. İslam dünyasına ilk ayak basanlar Uygurlardan ayrılan Oğuz Türkleriydi. Oğuzlar ise Avar ve Göktürk dönemlerinden bu yana Türk yurdu olarak bilinen TURAN’daki Türk birlikleri içinde yaşayan, batıya doğru göçleri sonrasında toprağa yerleşerek tarımcılığa başlayan, yerli halklarla karışarak kentleşen, İslamiyet’i öğrenen, Selçuklu devletini kuran göçebe TÜRK boylarıdır. Bugün Batı yada ön Asya'da, Türkistan'da, Afganistan'da Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Anadolu'da yaşayan bütün Türkler, ortak ataları olan OĞUZ soyundan gelmektedir.
Oğuz ili, gönül rızası ile Müslüman olduktan sonra TÜRKMEN adını aldılar. Azerbaycan Türkleri, Irak, Anadolu, Batı Türkistan halkı ve Rumeli Türklerinin hepsi Oğuz Türkü, Türkmendirler. Göçebeliğe devam edenlere “Türkmen” denilmekle birlikte, bu tabir daha ziyade yarı göçebeler için kullanılmıştır. Göçebelere ise YÖRÜK denmiş olup, bu kelime "YÖRÜMEK'den" gelmektedir.

Katolik kilisesi Kardinallerinden NEWMANN'ın (1845) değerlendirmesine göre; "Vizigotlardan Sarasenlere değin, Hıristiyanlık dini ile temasa geçen bütün ırklar, kavimler er geç Hıristiyanlığı kabul etmişlerdir. Bu genel kuralın tek istisnası Türk’lerdir" demektedir.
Türk'lerin Orta Asya'da gelişen kültür yapıları ve Asya Türk uygarlıklarının İslam Uygarlığı ile uyumu güç olmamıştır. Bunun üç temel nedeni vardır:

1-Türk töresinin İslam ilkeleri ile çelişmemesi, uyumu kolaylaştırmıştır.
2-İslam uygarlığının dini temele dayalı oluşu nedeniyle, büyük ölçüde kurum, düşünce tarzı ve davranışların aynen ve çok kısa süre içerisinde kabul edilmesi, benimsenmesi ve uygulanmasının kolaylaştırmıştır.
3-Askeri başarılar; batıya doğru gelişen Türk akınlarının İslam uygarlığının temsilcilerini yenmesi, olarak belirtilebilir.
İşte budur milletimiz budur tarihimizden bazı yapraklar.Gelecekte başka bilgiler toplamaya çalışacağım,ömür kalmışsa.
SAYGILARIMLA.

No comments: