Friday 11 December 2009

Basın Bildirisi, Mehmet Samancı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü 61.Yıl Dünemi. Dünya iki kanlı savaş yaşadıktan sonra, barışı ve insanlığı yaşamak, yaşatmak için 10 Aralık 1948 Tarihinde 30 maddeden oluşan “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini kabul etmiştir. 61. Yılını andığımız bu gün, insan hakları ve özgürlüklerin bütün dünyaca ortak değer olarak kabul edildiği gündür.

Bu ortak değerlerin üzerinden, bu kadar zaman geçmesine rağmen, ciddi bir düzelmenin olduğunu söylemek çok zordur. Irak’ta hala darağaçları – idam sehpaları, görülmemiş işkence ve zulümler yaşanıyor, son günlerde terör saldırılıları sonucunda yüzlerce insanın hayatı kayp oldu ve binlerce insan yaralı oldu ayrıca Aralık 2009 ta insan kaçırma olaylarında artması Irak'ta insan hakları ihlallerin ne kadar tehlikede oldoğunu açıkca ortaya koymuştur, başta Türkmenler olmak özere hemen hemen tüm Türkmen bölgelerinde çeşitli tarihlerde bombalı saldırılar ve suikast saldırıları sonucunda yüzlerce Türkmen Şehit olmuştur,
Dünya İnsan Hakları Günü’nün 61. yıldönümü bu gün. Ama Irak'ta İnsan Hakları İhlalleri hale devam etmektedir çok sayıda tutukluların Af yasasından yararlanması ve tutuklulara yapılan işkenceler “1nsan Hakları Evrensel Bildirisi”nin 61. yılında hala endişeli ve tedirgin bir dönemden geçmektedir.

Bir yanda tüm insanlığın gözleri önünde yaşanan insan hakları ihlalleri ve adaletsizlik, diğer taraftan “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi” 1nsan Hakları Evrensel Bildirisinin ruhu, insanın doğuştan sahip olduğu değerlerdir. Bu değerlerin temelini de, özgürlük ve eşitlik ilkeleri oluşturur.

Bu gün tehdit altında olan, insanın insan olmasından dolayı var olan hak ve özgürlükleridir. Yaşanan süreç insanların kutsallarına ve özgürlüklerine yönelmiştir. Bu kabul edilemez.

Bu şartlar altında “10 Aralık Dünya 1nsan Hakları Günü”nü idrak etmek daha anlamlıdır.Bütün dünyada yaşanan ötekileştirme ve kendinden saymadığına karşı uygulanan yok etme şiddet, Çocuklar, Kadınlar başta olmak üzere bütün insanları mağdur etmiştir / etmektedir. Düne kadar ülkelerindeki insan hakları ilhalleri ve inanç özgürlüğünün baskı altında olduğundan dem vuranlar, yabancı düşmanlığı ve inanç özgürlüğü üzerinden güvenli yarınlar inşa etmekten bahsetmektedirler.

Farklılıkları aynılaştırmaya çalışmadan yaşamanın mümkün olduğunu gösteren bir kültürün çocukları olarak bizler, 10 Aralık Dünya 1nsan Hakları Günü münasebetiyle, din, dil, ırk, cinsiyet, sınıf ve statü ayrımı yapmaksızın dünya üzerinde yasayan herkesi kardeş olmaya ve kucaklaşmaya davet ediyoruz.

Mehmet Samancı
Irak İnsan Hakları Merkezi
Gnel Başkan
2009-12-10

No comments: