Friday 9 October 2009

Tanış Derneği, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dan Dokuz Maddelik Bir İstekte Bulundu



8 Ekim 2009 Tanış-özel

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Hollanda ziyareti kapsamında Hollanda da ikamet eden Türkiye, Irak, Azerbaycan, Uygur Türkleriyle 7 Ekim 2009 tarihinde Denhaag şehrinde, Türk Elçiliği binasında bir araya geldi.

Tanış Derneği, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dan Dokuz Maddelik Bir İstekte Bulundu, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Hollanda ziyareti kapsamında Hollanda da ikamet eden Türkiye, Irak, Azerbaycan, Uygur Türkleriyle 7 Ekim 2009 tarihinde Lahay şehrinde, Türk Elçiliği binasında bir araya geldi. Bu oldukça yararlı ve heyecanlı buluşmaya Türk İşadamları, Akademisyen, Türk şahsiyetleri, Hollanda da faaliyet gösteren Türken sivil toplum örgütleri katıldı. Irak Türklerinden, Tanış-Türkmen derneği adına Başkan Sayın Yalçın Mutabcı, Yardımcısı Sayın Ömer Terzi, Türkmen Vakfından Başkan Sayın Mehmet Nail, Sayın Sabah Merdan hazır bulundu.

Buluşmada Tanış Derneği Başkanı Sayın Mutapçı, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na hitaben şöyle dedi: Saddam rejiminin 2003 tarihindeki düşüşünden sonra Türkmeneli bölgesine yoğun bir Kürt göçü başladı, bu haksız göç hala devam etmektedir. Barzani ve de Talabani tarafından Türkmen hakları göz ardı edilmektedir, Kürt Peşmerge milisleri silah zoruyla Türkmen topraklarına tecavüz edip ele geçirmekte, dur durak bilmemektedirler. Sayın Türk Dışişleri ekselansları nezdinde, Türk Hükümetinden mazlum Türkmenlere acil yardım etmesini, bu hayasız Kürt göçüne dur demesini talep etmekteyiz.

Türk hükümetinden istirhamımız, Kuzey Irak Yönetimine ve başta gelen yetkililerine en ağır siyasi ve ekonomik baskı uygulaması, böyle yaparaktan Türkmenlerin yalnız olmadığını söylemesini istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 60.Hükümetinin kurulma sürecinde ister Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı, (Kabine değişikliğinden sonra)ister Türk Dışişleri bakanı sıfatıyla Ortadoğu’nun sorunlarına farklı bakış acınız, yoğun alakalarınız bu bölgenin en mazlum etniği olan biz Türkmenleri fazlasıyla ümitlendirdi. Ancak üzülerek bildirmek isterim ki günbegün bu ümidimiz tükenmektedir.

Sabık ve mevcut Türk hükümetlerinin Türkmeneli Bölgesiyle ilgili, doğru politikasını ( Kırmızıçizgilerini) takdirle karşılarken. Ne yazık ki icraat aşamasında bu kırmızıçizgilerin pembeleşmesi hatta yavaş yavaş beyazlaşması, biz sivil Türkmen toplum örgütlerini derinden etkilemiştir. 60.Hükümetinizden Türkmen toplumunun beklentilerini sıralarken birçoğuna hükümetinizin malumu olduğunu biliyorum yine de hatırlatmada yarar görüyorum:

1.Kerkük’te Türk Konsolosluğunun açılması.

2.Irak’ın diğer önemli illerinde olduğu gibi Kerkük’ün uluslar arası hava limanına kavuşması için önayak olunması.

3. Irak Anayasasında Türkmenlerin üçüncü asli millet olarak geçmesine, Irak’lı yetkilileri ikna etmek için politika üretilmesi.


4.Kerkük’ün bir Türkmen şehri olduğunu ve 2003yılı sonrası Kerkük’e yapılan tecavüzlerin sona erdirilmesi için özellikle Kuzey Irak Kürt Yönetimine baskı yapılması.


5.Türkmeneli bölgesinde terör saldırılarında tahrip edilen ve yıkılan binaların yeniden yapılması, diğer maddi zararların karşılanması.

6.Türkmeneli bölgesinin ekonomisini yükseltmek için Türkmen bölgelerine özel olarak alaka göstermek, yatırım yapmak ve Türkmen işadamlarını eğitmek, maddi, manevi desteklemek tıpkı Erbil ve Süleymaniye örneklerinde olduğu gibi.


7.Yüksek okul bitirmiş Türkmenleri bürokrat olarak yetiştirmek, eğitmek, kadrolu devlet kademelerinde görevlendirmek.


8.Türkiye’nin askeri okullarında eğitim görmek isteyen Türkmen gençlerine fırsat vermek.


9.Türkmeneli ekonomisini kalkındıracak Ovaköy-Telafer kapısının açılmasında Türk Hükümetinin ısrarlı bir politika yürütmesi.

Bu haklı, gerçekçi taleplerimize ilave olarak, Sayın Türk Dışişleri Ekselanslarına, Kerkük’teki haksızlıkları, tecavüzleri, göz ardı edilmelerini kitaplaştıran Sayın Dr. Mofak Salman’ın değerli eserini takdim ediyoruz.

Saygılarımla arz ederim
Yalçın Mutapçı

Sayın Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu taleplerimize şöyle cevap verdi:

1. Biz Anadolu’daki Türk halkı için nasıl bir duruş sergiliyorsak Türkmen halkı için aynı duruş sergiliyoruz.

2.Biz Türkmen halkının meşru bütün hukukunu savunuyoruz.

3.Türkmenlere, yardımımız sadece Kerkük içinde değil, Bağdat, Telafer ve Türkmenler in yoğun yaşadıkları diğer bölgeler için de olacak.

4.Türk konsolosluğunun Kerkük’te açılmasına istekliyiz, bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.

Toplantının sonunda, buluşmacılar Sayın Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu başlangıçtaki gibi aynı heyecanla uğurladılar.

Tercüme Cengiz Bayraktar


No comments: