Monday 25 October 2010

KERKÜK’TE 1.TÜRKMEN TIBBİ KONGRESİ DÜZENLENDİ


Irak Türkmen Doktorlar Birliği ve Kerkük Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile15-16 Ekim 2010 tarihleri arasında Kerkük Üniversitesi’nin kongre salonun da ‘’ 1.TÜRKMEN TIBBİ KONGRESİ ‘’ düzenlendi.


Kongreye Irak,Türkiye ve İsveç’ten doktorlar katıldı.Bu kongre Irak sağlık Bakanı Dr.Salih Elhasnavi’nin adına Irak Tabipler Birliği Başkanı Dr.Nazım Abdulhamid katıldı.Açılışta Türkmen Milletvekili Jale Neftçi,Kerkük Valisi Abdurrahman Mustafa,Kerkük Sağlık Müdürü Dr.Sıddık Ömer Resul,Kerkük Üinversitesi Rektörü Prof. Dr.Hüseyin Hanaka, Irak Tabipler Birliği Başkanı Dr.Nazım Abdulhamid ,Irak Türkmen Doktorlar Birliği Başkanı Dr. Fuad Zeydan Mustafa,Türkmeneli Sağlık konseyi Başkanı Dr.Aydın Beyatlı ve Bilimsel Komite Başkanı Dr.Şahbender Tahir Fethullah konuşma yaptılar.Kongre açılışına katılanlar arasında Kerkük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Necdet Kazım Musa,Kerkük Milli Eğitim Müdürü Şan Ömer, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Kerkük sorumlusu Talat Zülal…..

Sinevizyon eşliğinde Irak Türkmen Doktorlar Birliğinin faaliyet ve çalışmaları hakkında 15 dakikalık sunum yapıldı.Diş Doktorları Sendikası Başkanı Dr. İbrahim Halil İbrahim Sait’in büyük çaba ve özveri ile yazdığı “Kerkük’te Tıp” adlı kitabının 10 dakikalık sinevizyon eşliğinde geçmişten bugüne Kerkük’te tıp tanıtıldı.Meslektaşımın yazdığı kitap bir ansiklopedi niteliğindedir ve Kerkük’ün kime ait olduğunu ispatlayan bir belgedir.Daha sonra Kerkük şehrine ve kongreye emeği geçenlere plaket verildi.

Açılış töreninden sonra katılımcılar yan binada bulunan sergi salonuna yöneldi,orada tıbbi cihaz ve ilaç firmaların sergiledikleri ürünleri gezdiler.Irak ve yurtdışından 300 civarında doktorun katıldığı Kongreye Tıp alanındaki son gelişmeler tartışıldı.Ayrıca Kongrede 40 araştırma bildirisi sunuldu ve doktorlar arasında bilgi alışverişi sağlandı.


Türkmenlerin Irak’ta ilk defa düzenlediği bu uluslar arası tıbbi kongreye katılım ve ilgi büyüktü.İki gün süren kongre sonunda doktorlara ve gelen misafirlere Türkmen müzik ekibi ve sanatçıları eşliğinde “Kerkük gecesi” düzenlendi.Güzel türkülerimizin söylendiği gecede sanatçılarımız misafirlere unutulmaz bir gece yaşattılar.Geceye renk katanlar arasında Kerkük Emniyet Müdür Yardımcısı General Turhan Abdurrahaman,Kerkük Belde Müdürü Albay Adil zeynelabidin,Kerkük Korya Polis Müdürü Taha Selahaddin…..

Bu kongrede emeği ve desteği geçenlere binlerce teşekkürler.Türkmeneli tv’nin gösterdiği çabayı unutmamak gerekir,kongreyi dünyaya canlı olarak yayınladı.Irak ve yabancı medyanın da kongreye ilgisi büyüktü.Bu gibi kongrelerin Kerkük’te yapılması büyük önem taşımaktadır ve bunun devamını diliyoruz.


Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Başkanı Dişhekimi Kürşat Çavuşoğlu

No comments: