Saturday 23 October 2010

IRAK TÜRKMENLERİ DÜNYA TÜRKLERİ İLE İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

TASAM (Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi) Türk Dünyası ve diasporasının altmışa yakın ülkeden iki yüzü aşkın akademisyen, düşünür ve yetkilileri İstanbul’da bir araya getiriyor.

21-22 Ekim 2010 tarihlerinde düzenlenecek olan “Türk Konseyi, Türk Diasporası ve Sosyoekonomik İş Birliği” ana temalı “DÜNYA TÜRK FORUMU”’nda Tasam Başkanı Süleyman Şensoy Dünyadaki bütün Türk diasporalarının sorunlarını gündeme taşımak olduğunu, Türkiye ile olan iletişim ve etkileşimlerinin güçlenmesinde rol almak entellektüel camia, medya ile politik karar alıcılar nezdinde sürecin ilgi görmesine katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

Forum’da 21 Ekim tarihindeki ilk gününde ilk iki oturumda “Küresel ve Bölgesel Sorunların Türk Dünyasına Yansımaları”, üçüncü ve dördüncü oturumda “Türk Dünyasında STK’lar ve Sivil Toplumun Gelişimi Önündeki Sorunlar” beşinci oturumda “Eğitim - Bilim - Kültür Alanında İş Birliği ve Türk STK’ların Rolü” konuları irdelendi.

Forum’un 22 Ekim tarihindeki, altıncı oturumunda “Yabancı Düşmanlığı, Sosyal Dışlanma ve Türk Diasporası”, yedinci oturumunda “Türk Kültürünün Kurucu Öğeleri: Bütün İnsanlık İçin Bir Evrensel Değerler Projemiz Var mı?”, sekizinci oturumunda “Türk Kültür Alanı”: Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloğa 1”, dokuzuncu oturumda “‘Sözde Soykırım’, Türk Diasporası ve İş Birliği” onuncu oturumda ise “‘Türk Kültür Alanı’: Kültürel Farklılıktan Kültürlerarası Diyaloğa 2 - Mardin Örneği” konuları değerlendirilecektir.

Irak Türkmenleri’ni Forum’da temsil eden Habib Hürmüzlü, Sadun Köprülü ve Fatih Türkcan, Türkmenlerin Irak’ın içinde yaşadığı sıkıntıları ve Irak’ın dışında diyaspora toplumu olarak verdiği mücadeleyi, bu çerçevede yapılmakta olan çalışmaları diğer katılımcı ve müzakerecilerle paylaştı. Dünya Türk Forumu’na konuşmacı olarak katılan Habib Hürmüzlü 22 Ekim tarihinde sabah 9:30 oturumunda, “Yabancı Düşmanlığı, Sosyal Dışlanma ve Türk Diasporası” konusunda tebliğ sunacaktır.

Kaynak: www.turkmenelim.com

No comments: