Monday 1 June 2009

PKK'nın finans ağının merkezi Almanya'da

PKK'nın finans ağının merkezi Almanya'da
ABDURRAHMAN ŞİMŞEK
01.06.2009

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2009/06/01/pkknin_finans_aginin_merkezi_almanyada

SABAH, PKK'ya yılda bir milyar euro civarında kaynak sağlayan Avrupa'daki şirketlerin izini sürdü. Çoğu Almanya'daki bu şirketlerin sağladığı para, Kürt İşverenler Birliği'nce PKK'ya aktarılıyor

Terör örgütü PKK'nın silah ve cephanelerinin Almanya'da faaliyet gösteren Uluslararası Kürt İşadamları ve İşverenler Birliği (KARSAZ) üyesi şirketlerin sağladığı gelirle satın alındığı öne sürüldü. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki para trafiğini aylar süren çalışma sonucu deşifre etti. MİT'in hazırladığı raporlardaki bilgilerden yola çıkan SABAH muhabiri, Avrupa'da on gün boyunca PKK'nın, uyuşturucu geliri başta olmak üzere bütün finans kaynaklarının idare edildiği şirketlerin izini sürdü. Muhabirimiz, Almanya'nın Frankfurt ve Isenburg, Hollanda'nın Rotterdam kentleri ile Belçika'nın başkenti Brüksel ve Fransa'nın başkenti Paris'te şirketlerin adreslerini bulup görüntüledi. Araştırmamıza göre, PKK'nın Avrupa faaliyetlerinin odağında Almanya yer alıyor.

Merkezi Frankfurt'ta bulunan KAR-SAZ'a üye Almanya'daki şirketler, örgütün uyuşturucu parasının aklanmasında ve Kandil başta olmak üzere Kuzey Irak'taki PKK kamplarına gönderilmek üzere silah ve mühimmat temin edilmesinde önemli rol oynuyor. Almanya'daki şirketler KAR-SAZ'ın toplam cirosunun yüzde 70'ini kontrol ediyor. KAR-SAZ'ın kâğıt üzerindeki resmi adresi ise Kaiserstrabe 60 Frankfurt. Ancak bu adreste sadece Çinli firmaların bulunduğu bir han var. KAR-SAZ'ın izine Almanya'dan sonra Belçika'da da rastlanıyor.

KAR-SAZ, Brüksel'deki KON-KURD adlı Kürt dernekleri federasyonuna bağlı. İstihbarat raporlarına göre KON-KURD'u, perde arkasında PKK'nın Canan Kurtyılmaz'dan sonraki yeni Avrupa sorumlusu Sabri Ok yönetiyor.

BİN ÜYESİ VAR

PKK'nın finans kaynağı KAR-SAZ'a üye bin şirket bulunuyor. İstihbarat raporlarında bu şirketlerden 279'unun adı geçiyor.

Buna göre 279 şirketten 147'si Almanya'da bulunuyor. Avrupa'da da Fransa'da 49, İsviçre'de 14, Hollanda'da 13, İngiltere'de 12, Avusturya'da 10, İsveç'te 8, Yunanistan'da 2, Danimarka, Belçika ve Romanya'da ise birer şirket var. Türkiye'de de biri İzmir, diğeri Diyarbakır'da olmak üzere iki KAR-SAZ üyesi bulunuyor. Bunlardan birinin Satranç Anonim Şirketi olduğu öne sürüldü.

Raporlara göre, Diyarbakır'daki bir işadamı derneği de KAR-SAZ üyeleri arasında yer alıyor. KAR-SAZ üyesi şirketlerin çoğu gıda, inşaat ve tekstil şirketi. Türkiye, Hollanda ve Fransa makamlarının PKK'nın mali kaynaklarıyla ilgili raporları, KAR-SAZ'ın yılda 1 milyar Euro kara para akladığını ve bu parayı terör örgütüne gönderdiğini ortaya koyuyor. SABAH'ın ulaştığı belgelere göre, PKK, uyuşturucu gelirini bir Alman bankası aracılığıyla Ermenistan ve Güney Kıbrıs'taki bazı bankalara gönderiyor.

PKK'ya ait şirket ve kişilere ait bu hesaplardaki parayla da terör kamplarına gönderilecek silah ve mühimmat satın alınıyor. PKK'nın kasası KAR-SAZ'ın faaliyetleri, Hollanda istihbarat teşkilatı AIVD'nin hazırladığı raporda, şu ifadelerle yer alıyor: "Çalışmalarımız sonucunda Mustafa Yıldırım ve Hacı Karakoyun'un PKK'nın finansörü olduğu anlaşılmıştır. Yıldırım, şirketleri aracılığıyla PKK'nın topladığı parayı ticaret adı altında Kuzey Irak'a aktarmaktadır. Bir muhbirimize göre Hollanda'da PKK'nın uyuşturucu alanında ve siyasi alandaki büyük gruplardan birinin başında Metin Cansız yer alıyor." PKK'nın uyuşturucu trafiğini yöneten isimlerden birinin halen cezaevinde olan Hakkâri Yüksekovalı Hikmet Serdar olduğu öne sürülüyor.

ŞİRKETLER PARAVAN MİT

raporlarına göre, KAR-SAZ'ın Fransa'daki adresi ise "16 Rue Petites Ecuries 75010." KAR-SAZ'ın bir dönem Paris temsilciliğini yapan Diyarbakır Liceli M. Zülküf Ekin adına Paris Ticaret Odası'na 425 118 999 sicil numarası ile kayıtlı 32 bin 927 Euro sermayeli AZED Constuction adlı bir müteahhitlik firması bulunuyor. Aynı adreste 2001 yılında 120 bin euro sermayeye sahip Paris Ticaret Odası'na 435 194 832 numara ile kayıtlı olan Enterprise MEDEN ve ZEDAR Prestation adlı şirketler yer alıyor. Ancak raporlarda bu üç şirketin PKK'nın uyuşturucu parasını aklayıp KAR-SAZ'a aktarmak için faaliyet gösteren tabela firması olduğu ileri sürülüyor.

Yayın tarihi: 01 Haziran 2009 - PazartesiWeb adresi: /Gundem/2009/06/01/pkknin_finans_aginin_merkezi_almanyadaTüm hakları saklıdır.Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.

No comments: