Tuesday 19 March 2013

ITC Avrupa Birliği Temsilcisi ve Holanda’dan Türkmenler, Türk Dünyasının Nevruz Bayramını Belçika’da Uygur liderei Rabiya Kader’le kutladılar


ITC Avrupa Birliği Temsilcisi ve Holanda’dan Türkmenler, Türk Dünyasının Nevruz Bayramını Belçika’da Uygur liderei Rabiya Kader’le kutladılar












ITC Avrupa Birliği Temsilcisi ve Holanda’dan Türkmenler, Türk Dünyasının Nevruz Bayramını Belçika’da Uygur liderei Rabiya Kader’le kutladılar !



Kısa adı DÜTAP olan Dünya Türkleri Avrupa Platformu’nun Kenan Dağgün başkanlığında organize edilen ‘ Nevruz Şenlikleri ‘Belçika’nın Anvers kentinde bulunan Salon Feestzaal’da coşkuyla kutlandı.

Belçika’da yaşayan Türk Dünyasına mensup davetliler salonu tıklım tıklım doldurdu. DÜTAP Başkanı ve komite üyeleri davetlilerini karşıladı, kutlamaya Doğu Türkistan Davası’nın savunucusu ‘Dünya Uygur Türkleri’nin lideri Rabia Kadeer, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Schaerbeek Belediye Meclis Üyesi Döne Sönmez, Anvers Belediye Meclis Üyesi Şener Uğurlu, Irak Türkmen Cephesi Avrupa Birliği Temsilcisi Dr Hassan Aydınlı, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, , Hollanda Azerbaycan Kadınları Derneği Başkanı Mayise Ağamirzeyeva, Avrupa -Irak Türkmenleri Dostluk Cemiyeti Başkanı Merry Fitzgerled, Holanda Gök Hilal Türkmen Derneği Başkani Abbas Kasap, Türkmen Dostluk Derneği Başkanı Mengli Rahimi, Belçika Azerbaycan Destluk Cemiyeti Başkanı Ayhan Demirci, Belçikalı Türk Kadınlar Platformu Başkanı Nebahat Acar, BELTÜD Başkanı Ayla Yaşaryıldız, Hollanda Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Elise Ayhan, Belçika Uygur Türkleri Başkanı İmerov Abdymutalıp, BELKAD Başkanı Abbas Uçar, AIMME Başkanı Esma Caner, Belçika Haber Halkla İlişkiler Müdüresi Zerrin Aydın ve 300’ü aşkın konuğun katıldığı ve ağırlıklı olarak Uygur ve Irak Türkmenlerinin Kültürlerinden görsel örneklerin verildiği Nevruz Şöleninde hazır bulunarak ev sahipliği yaptılar..










Avrupa Birliği Parlementosuna bir dizi temaslarda bulunmak için Brüksel’e gelen Dünya Uygur Türklerinin lideri Rabia Kader ve grup toplantıları için Belçika’da bulunan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz DÜTAP’ın onur konukları olarak Nevruz Şöleninin ilerleyen dakikalarında salonu dolduran konukların coşkunca alkışları ve tezahüratları arasında giren Uygur Türklerinin Lideri Rabia Kader ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’e ilgi büyük oldu ve Şölenin Protokol sorumlulari Dr. Hassan Aydınli ve Elise Ayhan tarafından coşkuyla karşılandılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından DÜTAP Başkanı adına açılış konuşmasını yapan Ayla Yaşaryıldız kürsüye geldi ve Nevruz’un tarihçesinden ve Türk dünyasındaki önemini dile getirerek ‘’ 2800 yıldan beri coşku içinde kutlanan Nevruz Bayramı her sene 21 martta Türk toplumunda sevinçle karşılanmaktadır’’ dedi.

Ardından İrak Türkmen Cephesi Avrupa Birliği Temsilcilisi Dr. Hassan Aydınlı, kürsüye geldi ‘Nevruz bayramının tüm Türk dünyasına kutlu olsun diyerek’ bütün konukları tebrik etti, DÜTAP’in hazırladığı bu 1.Nevruz Şölenine hazır olduğları için teşekkür etti ve DÜTAP’in onur konukları, Dünya Uygur Türklerinin lideri sayın Rabia Kader ve CHP İstanbul Milletvekili sayın Ali Özgündüz’e başarılar dilerken samimi saygı ve şukranlarını sundu.

Dünya Türklerinin Avrupa Platformu’nun Brüksel’de yeniden kurulmasının önemini bildirdi, DÜTAP’ın amaçını anlati ve DÜTAP platformu bünyesindeki dernek ve kuruluşların adlarını da bir bir açikladı ve bunlarda :-

1-Belçika Türk Koordinasyon Kurulu

2-Azerbaycan – Belçika Dostluk Cemiyeti

3-İrak Türkmen Cephesi Avrupa Birliği Temsilciliği

4-Belçika Uygur Dostluk Cemiyeti

5-Belçika Karabağlılar Kültür ve Dayanışma Derneği

6-Avrupa Irak Türkmenleri Dostluk Cemiyeti

7-Belçika Türk Dostluk Derneği

8-Belçika Türk Kadınlar Platformu

9-Hollanda Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği

10-Azerbaycan Öğrencilernin Uluslararası Forumu

11- AIMEE Derneği.


Bir az sonra CHP İstanbul Milletvekili Ali Gündüz kürsüye geldi ve‘’Nevruz Bayramının Türk Dünyasına sevinç ve mutluluk getirmesini ‘’dile getirerek sözlerine başladı .Özgündüz ‘’ Türkiye Cumhuriyetinin Uygur Türkleri Lideri olan Rabia Kader hanımefendiye uyguladığı vize ambargosuna dikkat çekerek ‘ Türkiye’ye girmesinin engellenmesi aklımın almadığı bir olaydır’’ diyerek tepkisini dile getirdi.


En son konuşma yapması için kürsüye davet edilen Rabia Kader ‘’ Bütün bu salonu dolduran Türk kardeşlerimin Nevruz bayramını kutluyor hepinizi selamlıyor ve Uygur Türkleri Kongresinden değerli arkadaşlarımı sizlerle tanıştırmak istiyorum’diyerek Dünya Uygur Türkleri Kongre üyelerini bir bir tanıtarak ‘ Bu arkadaşlarım sizlerin Ata vatanı sayılan Doğu Türkistan Komitesi olarak Uygur Türklerinin tam bağımsızlığı için mücadele etmişlerdir.’ diyerek Dünya Uygur Türkleri Kongre Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk,,Dr. İhsan İlhan,Doğu Türkistan Kongresi Asya sorumlusu İlhan Mahmut,Ömer Tarak,Hayrullah Efendigil,Belçika Temsilcisi Gülnisa Tayipova’dan oluşan heyeti , konukların alkışları arasında tanıttı.


Daha sonra sözlerine devam eden Rabia Kader ‘’ Buradan tüm dünya Türklerine sesleniyorum.Bizler için coşkunun ve baharın müjdecisi olarak tanımladığımız Nevruz Bayramını Belçika’da diğer Türk kardeşlerimizle birlikte kutladığımız için çok mutluyuz,huzurluyuz.Yine yeni bir Nevruz şenliğinde buluşana kadar dünyanın neresinde olursa olsun sizlerin hizmetinize hazırız’ diyerek sözlerini tamamladı.

Demir Dövdü!


Nevruz şenlikleri Türklerin Ergenekon’dan çıkışını simgeleyen destana atfen Dünya Uygur Türkleri Lideri Rabia Kader ve beraberindeki heyet’i sahneye ‘Örste Çekiçle demir dövmeye’ davet edilmesiyle devam edildi.Eline çekiçi alan Rabia Kader , Örste demiri DÜTAP Başkanı Kenan Dağgün eşliğinde döverek Ergenekon Destanının başlangıcı ve Nevruz bayramını sembolik olarak başlattı. Sırasıyla Milletvekili Ali Özgündüz, ITC Avrupa Birliği Temsilcisi Dr Hassan Aydınlı ve Dünya Uygur Türkleri Kongre üyeleriyle devam etti.



Huseyin Bayatli şiir okuyur


Uygur Kültüründen çeşitli müzik ve dans gösterilerinin ardından Irak Türkmenlerinin Kültüründen Avrupa’da büyük şöhret kazanmış olan genç kardeşimiz Husseyn Bayatlı bey bir kac şiir okuyarak hepimizi coşturdu, hemen arkasından Türkmen müzisiyen ve sanatçı sayın Sedat Kerküklünün güzel sesi’yle Türkmen dıvanından güzel hoyrat ve bestelerimizle toplumu çok iyi eğlendirdi, Nevruz Şölenimiz de Türk Dünyasının birlik ve beraberlik mesajlarının verilmesinin ardından son buldu.


Dr Hassan Aydınlı
Irak Türkmen Cephesi Avrupa Birliği Temsilcisi.
Brüksel-Belçika.

No comments: