Friday 8 February 2013

UNPO GENEL SEKRETERLİĞİNDEN IRAK TÜRKMENLERİNE İLİŞKİN ACİL EYLEM ÇAĞRISI




Büyütmek için resime tıklayın 



Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütü (UNPO), Avrupa Parlamentosuna acil çağrıda bulunarak, Türkmenler için güvenli bir bölgenin oluşturulması için Irak hükümetine baskı yapılması gerektiğini bildirdi.
Özellikle son zamanlarda Türkmenlere yönelik saldırıların arttığını belirten Genel sekreteri Marino Busdachin, Türkmenlerin can güvenliğini korumak amacıyla acil güvenlik önlemlerinin alınması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.
UNPO’nun yayınladığı acil çağrının tam metni aşağıdadır:

UNPO GENEL SEKRETERLİĞİNDEN IRAK TÜRKMENLERİNE İLİŞKİN ACİL EYLEM ÇAĞRISI
***
Avrupa Parlamentosu, Irak Hükümetine Irak Türkmenlerine güvenli bölge sağlanması hususunda çağrıda bulunmalıdır.


Brüksel, 4 Şubat 2013 - Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütü (UNPO) ve Irak Türkmen Cephesi (ITC), Avrupa Parlamentosunu, Türkmen azınlığını korumak için güvenlik önlemleri almaya ve Irak hükümeti üzerinde bu konuda baskı uygulanması yönünde acil durum çağrısında bulunuyor.
Bu başvurunun sebebi, 23 Ocak 2013 tarihinde Tuzhurmatu’da sivil bir memurun cenaze töreninde en az 42 kişinin öldüğü ve 117 kişinin yaralandığı bir saldırı dahil olmak üzere Irak Türkmenlerine karşı bir dizi etnik saldırıların olmasıdır.


Ne yazık ki bu durum tek bir olayla sinirli değildir. Son aylarda Türkmenlere yönelik saldırılar korkutucu bir hızda artmaktadır – İki öğretmenin diri diri yakılması dahil – Tartışmalı bölgelerle ilgili olarak Arap ve Kürt nüfusu arasındaki gerilimin artışı gibi. Türkmen toplumu bu çatışmadan sivil zayiata yakalanmış ve birçok Türkmen, Iraklılar tarafından kendisini hem marjinalleştirilmiş (dışlanmış) hem de mağdur hissetmektedir.


UNPO, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından yapılan ve Tuzhurmatu’daki cenazede meydana gelen saldırıyı kınayan açıklamasını memnuniyetle karşılamaktadır. Ancak özellikle son dönemlerde Türkmen toplumunun, uğradığı orantısız şiddetten korunmaya daha fazla ihtiyacı bulunmaktadır.


Irak hükümeti Türkmen toplumunu defalarca daha fazla koruma sözü vermesine rağmen yakın vadede konuyla ilgili herhangi bir işlem görünmemektedir. Bu nedenle, UNPO ve ITC, AB delegasyonu üyelerinin ziyareti ışığında, Irak ile olan ilişkilerinde, Türkmen toplumuna karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskıda bulunmalarını ve Türkmenlerin güvenli ve emniyetli bir çevrede yaşamalarını güvence altına alınmasının sağlanması için çağrıda bulunmaktadır.

Marino Busdachin
UNPO Genel Sekreteri

No comments: