Sunday 17 February 2013

Irak Petrol’ünde Kürt Rüşveti

http://www.bizturkmeniz.com/tr/index.asp?page=article&id=26868&updatefrom=0&from=0

13/2/2013  

Irak Petrol’ünde Kürt Rüşveti 



Yabancı Şirketlere Varil Başına 30 dolar veriyorlar.
Mahir Tan Avrupa Ajansı (AVA) ÖZEL HABER/Londra-Kerkük petrollerine sahip olabilmek için Kuzey Irak ile Bağdat yönetimi arasındaki askeri gerginlik devam ederken, Kuzey Irak yönetimi ile petrol anlaşması imzalayan şirketlerin inanılmaz bir kar marjı tanındığı ortaya çıktı. Irak ile iş yapan Dünya devlerinin kendilerine varil başına 1.50 dolar kar tanıyan Irak Merkezi devleti yerine varil başına 30 dolar veren Kuzey Irak yönetimini tercih ederek askeri gerginliğin esas nedeni oldukları açıklandı. Aralarında Exxon Mobil, Chevron, Total ve Gazprom un bulunduğu petrol Dünyası’nın dev kuruluşları Merkezi Irak yönetiminin tanımadığını ve yasa dışı olduğunu ilan ettiği anlaşmaları (Irak anayasasının açık hükmüne rağmen) imzalayarak yeni bir iç savaşın tohumlarını ekiyorlar. Time dergisinde yayınlanan bir habere göre ise Kuzey Irak Kürt yönetimi ile tatlı karlar karşılığı ile anlaşma imzalayan ABD ve AB şirketleri bu büyük riske girerken Türkiye’nin BOTAŞ üzerinden Kuzey Irak Kürt yönetimi ile imzaladığı boru hattı anlaşamasına bel bağlıyorlar. Time dergisi ‘denize açılma olanağı bulunmayan’ Kürt bölgesinin halen Türkiye üzerinden kara yoluyla günde 70 bin varil pğetrol ihrac ettiğini belirterek Maliki Hükümetinin bu satışı ve petrol boru hattı inşasını durduracağını açıkladığını vurguladı.

Obama, şirketlere diş geçiremiyor.

Resmi olarak Merkezi Irak yönetimine bağlı olan petrol zengini Kerkük’ün (Dünyanın en zengin petrol bölgesi) kaderini belirleyecek günler yaklaşırken Irak ve Peşmerge ordularının kent çevresine karşılıklı olarak 30 ar bin asker yığdıkları belirtiliyor. Yaklaşık olarak 50 petrol şirketinin varil başına 30 dolar kar bırakan anlaşmalar imzalayan Kürt yönetimi ile ileriye dönük anlaşmalar peşinde koşarken 2003 yılında Irak savaşı sırasında Türkiye üzerinden Kuzey Irak’a giren ve Erbilde Kürt peşmergelerine komutanlık yapan General Harry Schute’un 2012 sonunda Kuzey Irak Yönetimine ‘danışman’ olarak gelmesi gerginliğin artmasına neden oldu. Emekli olduktan sonra eski ilişkilerini kullanarak ABD’de ‘petrol işine’ giren Harry Schute, Irak Hükümeti Başbakanı Maliki’nin Başkan Obama’ya yazdığı bir merktupla şikayete uğradı. Başkan Obama’nın cevap mektubunda ‘Özel Şirketler üzerinde kontrol haklarının olmadığını’ belirtmesine karşılık dengeyi kurabilmek amacıyla ABD şirketlerine ‘anlaşmalarda Irak yönetiminin onayını almadan atılan imzaların uluslararası hukuk açısından riskli olacağına’ dikkat çektiği bildirildi.

Türkmen kanı karşılığı dolar

2020 yılında günde 6 milyon varil petrol üreteceği belirtilen Irak’ta tek bir bölge olarak Kerkük en büyük paya sahip. Şu anda Irak devletine ait olan Kerkük kenti ve çevresinde yaşayan en büyğk etnik nüfus Türkmenler. Irak’ta silahlı askeri gücü bulunmayan tek toplum olan Türkmenler, 2003 yılında ABD desteğini arkasına alan Kürt yönetimi tarafından Kerkük’teki nüfus yapısını değiştirmek için baskı altında tutuluyor. Irak’ta Saddam yönetimi tarafından Kürtlerin Kerkükyten kovuldukları gerekçesiyle Kerkük’e Kürt nüfus dolduran Kuzey Irak yönetimi bölgede bir sayım yaparak kentin kontrolünü ele geçirme çabası içinde. Dünya’nın dev petrol şirketleri tarafından desteklenen Kuzey Irak yönetimi, Türkiye ile (BOTAŞ) imzaladığı petrol boru hattını inşa ederek (yine Türk şirketleri vasıtasıyla) Dünya’nın petrol zengini ülkeleri arasına girmeye çalışıyor. 2012 nin son aylarında ve 2013 yılı içinde Kerkük,Tuzhurmatu gibi Türkmenlerin tarihi bölgelerinde çok sayıda bombalama ve öldürme olayı meydana geldi. Kerkük’te gerginleşen askeri duruma paralel olarak artan Türkmenler üzerinde katliam denemeleri AB makamları tarafından protesto edilmesine karşın, Petrol şirketlerinin giderilemeyen kar hırsı nedeniyle bölgede çıkacak bir çatışmada Türkmenlerin bir katliam tehdidi altında kalacağı Irak Türkmen Cephesi liderleri tarafından açıklandı.






No comments: