Wednesday 27 January 2010

Karma güç ve sinsi oyun ...!

Karma güç ve sinsi oyun ...!

Rüşdi ÇELEBİ

27-01-2010


Amerikan´ın Irak´taki askeri komutanı Odirno´nun: "sözde tartışmalı bölgelerde karmagüç kurma" önerisini uygulamaya koymak tüm Irak çapında şiddetli tartışmalara nedenoldu.

Odinro´nun başta Kerkük olmak üzere sözde tartışmalı bölgelerde Irak ve Amerikanaskerlerinin yanı sıra Kürt peşmergesinden oluşan üçlü karma gücün kurulmasıönerisni resmen hayata geçirmek Kürt gruplarını i memnun ederken Türkmen veArapları haklı olarak son derece rahatsız etmiş bulunuyor .

Türkmen ve Araplar öneriye karşı oldukların çeşitli resmi dillerden defalarca ifadeetmeleri, söz konusu uygulamayı durdurmak için yeterli olmamıştı .

Diğer bir taraftan ABD Başkanı Obama’nın yardımcısı Biden´ın sürpriz Bağdatziyaretinde bir araya geldiği cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık Haşimi, karma güçönerisinin bölgeye zarar vereceğini açık ne net bir şekilde dile getirerek öneriyiilk ağızdan reddetmiş oldu. Aslında sadece Haşimi değil, bugün Irak´ta öneriye genişbir kesim karşı çıkıyor. Önerinin Irak-Amerika güvenlik anlaşmasının açık ihlaliolduğu ve peşmergeye meşruiyet kazandırdığı görüşleri çok yerindedir ve isabetlidir.

Bu sinsi vde tehlikeli oyunu iyi ele alıp tüm yönleriyle analiz edersek ortayasözde tartışmalı bölgelere karma güç yerleştirilirmesinin ana hedefleri şöyleönümüze çıkabilir:

· Irak ‘ın pratik olarak bölünmesinin kapısını açmak.

· Peşmerge gücünün sözde anlaşmazlık bölgelerde mevcüdiyetini meşru zeminüzerine oturtmak.

· Söz konusu bölgelerdeki devlet hâkimiyet ve otoritesini en aza indirmek.

· Arap ve Türkmenlere karşı psikolojik baskı çemberi altına alıp ve sindirmepotasında eritip onları söz konusu bölgelerden göçe zorlamak.

· 1991´den sonra kuzeyin 36. paraleli üzerinde ABD ve Batılı güçlerin tesisettikleri "sözde uçuşa yasak bölge" uygulamasına benzer bir yapıyı kurmak.

· Kürt gruplara kuzeydeki üç ilde yaratmış oldukları emrivakiyi bu bölgelerdede tekrarlamayı sağlamak.

· Bu bölgeleri peşmergenin kontrolündeki bölgelere katmak için yasal ortamhazırlamak .

Zaten de bu uygulamanın gizli amaçı budur.
Çünkü bir Kürt yetkilisi bir sure onceönce bu teklifin kendilerine ait olduğunu açık ve net bir şekilde ifade etmişti.

Bunun için söz konusu yeni durum Irak´ın milli güvenliğini,siyasi birliğini vetoprak bütünlüğünü birinci derecede tehdit ediyor.

Bundan ilgili bütün taraflarınçok dikkatli olması gerekir.

Şimdi gözler, uygulamayı durdurma yönünde son sözü söyleyecek olan Başbakan NuriMaliki’de. Ama konuyla ilgili başbakanlıktan şimdiye kadar kadar henüz bir açıklamayapılmış değil.

Bu da akıllarda soru işaretlerine neden oluyor.
Acaba Başbakan El-Maliki ülkede yapılması planlanan genel seçimlerde, zaferi eldeetmek için bir koalisyon kurma çapalarında olduğu yönünde suskunluğnu koruyor yoksa tavrının uygun zamanı gelmediğini düşünüyor?!

Rüşdi ÇELEBİ

No comments: