Saturday 30 January 2010

Irak Eğitim Bakanı Müdafhar`dan İhsan Doğramacı`ya Ödül

29-01-2010
Irak Eğitim Bakanı Sami Müdafhar, İhsan Doğramacı'nın adına Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı'ya Irak'taki eğitim faaliyetlerinden ötürü teşekkür ve fahri doktora belgesi ile bir mektup verdi. Müdafhar törende yaptığı konuşmada, "Burada bulunmamızın sebebi İhsan Doğramacı'ya ödül vermektir.
Bazı durumlar nedeniyle gecikme olmuştur. Bilime verdiği hizmetler için bu ödülü kendisine veriyoruz. İhsan Doğramacı Dicle suyunu içtiği için gurur duyuyoruz. Bu ödülleri, bu iyiliği ödüllendirmek için katılıyoruz. Bu ödülü güvenlik ve sağlık nedenleriyle burada veriyoruz. Bu ödülü verdiğimiz için gururluyuz" dedi. Müdafhar, Irak-Türk eğitim temelleri üzerinde ilişkilerin meyvelerini aldıklarını da ifade ederek, "Burs ve üniversite eğitimi ile kültürel ve bilimsel ilişkiler ve aynı zamanda Arap-Türk kültürü birbirine yaklaştı. Türk dilline önem veriyoruz. Bu nedenle Irak'ta bir Türk kültür merkezi kurulacak. Kültürel ilişkiler yanında bütün ilişkileri güçlendireceğiz. Tarım, sanayi, petrol, petrokimya, inşaat alanlarında da ilişkileri geliştireceğiz" diye konuştu. Irak Büyükelçisi Abdul Amir A. Tabikh ise, bu önemli günde bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bu ödül bizim için önemlidir.
Sayın İhsan Doğramacı ödülünü bizim saydı. Bizimle olan ilişkileri bize onur ve gurur veriyor. İlişkiler sadece dini değil, aynı zamanda coğrafik ve kültürel ilişkiler de bizi bağlıyor.
İlişkilerimizde herhangi bir problem yok. Sayın Bakan bu ödülü vermek için gelmiştir" şeklinde konuştu. Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, babası adına bu ödülü aldığını ifade ederek, şunları söyledi:"Irak'ın babamın kalbinde özel bir yeri var. Musul Üniversitesi Rektörü babamla bir araya geldiklerinde, 'Musul ile ilişkileri geliştirmek için ne yapabiliriz' şeklinde soruya cevap aramışlar.
Barış ve huzur içinde yaşayan bir Irak'ın Türkiye'ye de faydası olur. Özel konumunun yanı sıra Irak'ta kalıcı barışın sağlanması bölge ve dünya için yararlıdır. Bilkent Üniversitesi olarak daha çok bilim ve eğitim temelinde yürüyoruz. Bilim, kültür, eğitim girişimlerinin açtığı yolda yürüyoruz"Bu önemli güne ITC Türkiye Temsilcisi Sadun Köprülü'de katılarak tebriklerini iletti.
İHA

No comments: