Thursday 18 September 2008

DE MİSTURA YENİ KERKÜK ÖNERİSİ SUNDU



Parlamentonun gündeminden düşmeyen Kerkük sorunu bir türlü çözülmüyor. Cumhurbaşkanlığı Konseyin'nin içinde Kerkük'ü ilgilendiren 24.maddenin de bulunduğu mahalli seçim kanununu redddetmesiyle oluşan kriz gündemdeki yerini koruyor. Bu yöndeki son gelişmelere dair bir açıklama parlamentodaki kanuni komisyon başkanı Baha El Aaraci’den geldi. Aaraci, Kerkük sorunuyla ilgilenmek üzere teşkil edilen Kerkük komisyonunun Kerkük seçimleri için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Irak özel temsilcisi Staffan De Mistura’nın bugün sunduğu önerilerin komisyon tarafından onayloandığını ve Parlamentoya sunulacağını açıkladı.

Basına konuşan milletvekili Baha Aaraci, iller komisyon başkanı Hişan El Taii ve parlamentolu kitle temsilcilerinin yardımlarıyla Kerkük meselesine dair son raporun hazırlanacağını ve daha sonra temsilciler meclisine sunacaklarını bildirdi. Aaraci, hazırlanan raporun temsilciler meclis başkanı Mahmut El Meşhedani tarafından onaylandığı takdirde yarın parlamentoda iller meclisi seçim yasasının oylamaya sunulacağını bildidri.Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilcisi Staffan De Mistura, Kerkük meselesine dair bugün sabah 3. ve son raporunu sundu.

Parlamento Başkanı Mahmut Meşhedani ise raporun Kerkük komisyonuna teslim edildiğinde De Mistura'nın sunduğu öneride ortaya çıkacak her hangi bir anlaşmazlığın çözüleceğine inandığını bildirdi.Steyven De Mistura’nın son önerileri arasında Kerkük ve Kerkük’e bağlı köy ve kasabalarda seçimlerin ertelenmesi ve bölgedeki durumları arştırarak 2003’ten önce ve sonra genel ve özel mülkiyetlere yapılan istilaları belirtip seçimleri etkilememesi üzere kaldırılmasını gerektiren nokta yer aldı. Önerilerde ayrıca, Teşkil edilecek komisyonun, şehirin nüfusuna dair belgeleri ele alıp incelemelerde bulunacak.


De Mistura’nın üçüncüsü olan ve son raporundaki en önemli nokta ise, siyasi ve güvenlik alanında yetki ve atamaların adil ve dengeli bir şekilde Kerkük’teki farklı kesimler arasında dağıtılmasına vurgu yapılıyor.

No comments: