Thursday 11 September 2008

Brüksel'de bir araya gelerek İran'ı protesto ettiler




Brüksel´deki AB(Avrupa Birliği) kurumları önünde toplanan bir grup, İran´ı protesto ederek, İran´da yaşayan farklı kültür sahiplerine kendi dillerini öğrenme, geleneklerini sürdürme fırsatı vermesini dile getirerek, AB´nin İran politikasını gözden geçirmesini istediler.


BELÇİKA´ nın başkenti Brüksel´deki AB (Avrupa Birliği) kurum ve kuruluşları önünde bir araya gelen 50 kişilik sembolük bir grup İran rejimini protesto ederek, AB´nin İran politikalarını yeniden gözden geçirmesini istediler.



Dünya Azerbaycanlılar Kongresi(DAK) Fahri Başkanı Edinburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sabri Tebrizli, DAK Belçika Temsilcisi Ayhan Demirci, Günaz TV kurucusu ve sahibi Ahmad Obalı, Güney İran Azerbaycan İstiklal Partisi Hollanda Temsilcisi Araz Atahan, İran Ahvaz Bölgesi Halkları Cephesi Temsilcisi A.Moramzy, İran Türkmenleri Almanya Temsilcisi Haji Halimohammadi ile diğer delegelerin katıldığı gösteri 10 Eylül 2008 Çarşamba günü saat 13.00 te başladı ve 15.00 te sona erdi.

ÖNCE KÜLTÜREL HAKLARDAK Fahri Başkanı Prof. Dr. Sabri Tebrizi;´ Bugün burada İran´da yaşayan çeşitli halklar platformu olarak İran rejiminin uygulamalarını protesto ediyoruz. İran´da yaşayan 30 Milyon aşkın Türk kendi ana dilinden yoksun, Farsça eğitime zorlanıyor.


Genç nesillere bundan büyük bir zulüm ve işkence olabilir mi? Artık Avrupa Birliği ve Avrupa ülkeleri İran´ı desteklemekten vazgeçmelidirler. Bu Faşist rejim söz dinlemiyor. Hapishaneler rejim karşıtları ile dolu. Gerçek bir vahşet yaşanıyor. İran´da ki bu durum Kafkas halklarını da yakından ilgilendiriyor. Bu konuda Türkiye´nin sessizliğini anlamıyoruz. Zira Türksat üzerinden yayın yapan Günaraz TV´nin yayınlarını kestiler´ diye konuştu.



MANEVİ DESTEK BEKLİYORUZ


Türkiye´nin İran´ın baskısı ile Türksat üzerinden yaptıkları yayını durdurduklarına dikkat çeken Günaraz TV kurucusu Ahmed Obalı;´ 21 Eylül´de İran´da okullar açılacak. Bizim insanımız zorla Farsça eğitim veren okullara gitmeye zorlanıyor. Bu konuda baş kaldıranlara ve sesini yükseltenlere müsamaha gösterilmiyor. Hapishaneler dolu..Nerede insan hakları ve örgütleri? İran kimseyi dinlemiyor.. İran´ın baskısı ile TV yayınlarımız kesildi. Türkiye´den bari manevi yardım bekliyoruz. Bunu da yapmasalar barı Güney Azerbaycan´a dönük programlar yapsınlar..Orada insanlarımız,kardeşlerimiz var..Kimliklerini muhafaza etsinler´ dedi ve bu yöndeki mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.




İRAN´I ELEŞTİRDİLAR




Merkezi Kanada´da olan Güney Azerbaycan İstiklal Partisi Hollanda Temsilcisi Araz Atahan ile Ahvaz Demokratik Platform Başkanı A. Moramzy;´ İran´da olup bitenleri haber almak bile güç.Hapishanelerde rejim aleyhtarları kötü muamaleye tabi tutuluyor.


Kimisi ise suçsuz yere idam ediliyor. İnsanlık dışı dramlar yaşanıyor´ diyerek İran´ın tutumunu eleştirdiler ve rejim karşıtı muhalefetin oluşması için çalışacaklarını belirttiler.



Brüksel´deki Place Schuman´da (Schuman Meydanı) gerçekleştirilen gösteriden sonra Avrupa Parlamentosu´na(AP) geçen delegasyon, burada İran´daki durumu Avrupa Parlamentosu üyelerine anlatarak, soruna çözüm için kendilerinden yardım beklediklerini ifade ettiler.


No comments: