Friday 3 August 2012

Türkmenler, Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretiyle moral buldu



Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı:”Davutoğlu’nun tarihi ziyareti Irak’taki siyasi süreçte Türkmenlerin ana aktör olduğunun, diğer Arap ve Kürt siyasi  gruplardan farkı olmadığının göstergesidir.”

ANKARA (AA) – 02.08.2012 – Erkan Avcı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, 75 yıl sonra Kerkük’e Türkiye’den dışişleri bakanı düzeyinde bir ziyaret yapılmasının önemine işaret ederek, Davutoğlu’nun ziyaretinin Türkmenler için büyük moral kaynağı olduğunu ifade etti. Kazancı, ”Davutoğlu’nun tarihi ziyareti Irak’taki  siyasi süreçte Türkmenlerin ana aktör olduğunun, diğer Arap ve Kürt siyasi gruplardan hiçbir farkının olmadığının göstergesidir” dedi.

ITC Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, AA muhabirinin, Davutoğlu’nun tarihi Kerkük ziyaretine 
ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin Kerkük’ü ziyaret etmesinin geçmişte Türkmenler için daima büyük  bir moral kaynağı olduğunu belirten Kazancı, ziyaretin Ahmet Davutoğlu tarafından gerçekleştirilmesinin  ise olaya daha da büyük anlam kazandırdığını söyledi.
Türkiye’nin 2003′ten sonra bölgeye yönelik dış politikasında Türkmenlerin önemli unsunlar arasında  değerlendirildiğini kaydeden Kazancı, şunları söyledi:
”Defalarca Türk yetkililer ‘Irak’taki tüm kesimler bizim kardeşimizdir ama Türkmenler soydaşımızdır.

Türkmenler oradaki kesimlerlerle Türkiye arasında bir köprüdür’ dedi. Bugün de bu ziyaret, Türkiye’nin
oradaki Türkmenlerin arkasında durduğunun göstergesidir. Irak’taki siyasi süreçte Türkmenlerin ana aktör olduğunun, diğer Arap ve Kürt siyasi gruplarla hiçbir farkı olmadığının, aynı safta olduğunun bir göstergesidir.”

Kazancı, Davutoğlu’nun mezarını ziyaret ettiği merhum Türkmen lideri Necdet Koçak’ın, Osmanlı döneminde şehit olan subayların mezarının bulunduğu Kerkük Kalesi’nin ve valilik makamının Türkmenler için sembol öneme sahip olduğunu vurguladı.


“Uzun yıllardan beri Kürtlerle iç içe yaşıyoruz”

Kerkük’te Türkmenlerin diğer topluluklarla barış içinde yaşadığını anlatan Kazancı, “Tarihi konjonktüre  baktığımız zaman o bölgede biz Türkmenlerin uzun yıllardan beri Kürtlerle iç içe yaşadığını görürsünüz. 

Kerkük’te Araplar’da var. Irak Türkmen Cephesi siyasi oluşum olarak bütün gruplarla görüşüyor” diye konuştu.

ITC Türkiye Temsilcisi Kazancı, Irak Türkmenlerinin 2003′teki ABD işgali ve Irak’ın yeniden yapılanmasından sonra önemli haklar elde ettiklerini ancak bu hakların yeterli olmadığını ifade etti.



Hicran şunları kaydetti:
“Biz Irak’ta Arap ve Kürtlerden sonra üçüncü ana unsuruz. Bizim için  de üç güç merkezi önemlidir;
 Bağdat, Erbil ve Ankara. Bağdat’ta merkezi hükümette, ülkedeki nüfus oranımıza göre üçüncü unsure
 olarak elde ettiğimiz hakların verilmesini istiyoruz. Ancak bu hakları yeterince elde etmediğimizi
görüyorum. Erbil merkezli hükümete baktığımız zaman ise o bölgede Kürtlerden sonra ikinci ana  unsuruz, dolayısıyla orada da haklarımızı elde etmemiz gerekir. Bu sorunlar en iyi, müzakereler yoluyla giderilebilir.”

“Türkiye bölgesine istikrar yayan bir ülke”

Türkiye’nin 2003′ten sonra Irak’taki tüm kesimlerle ilişki kurma çabası içerisine girdiğini ve bunda  oldukça başarı olduğunu vurgulayan Kazancı, Ankara’nın sadece Kürtlerle değil Bağdat’taki Sünni ve Şii gruplarla da görüştüğüne dikkati çekti.

Kazancı, ”Son dönemdeki sürece baktığımız zaman Iraklı tüm liderlerin Türkiye’yi ziyaret ettiğini  görüyoruz. Türkiye bin yıldan beri bölgesine istikrar yayan bir ülkedir. ABD müdahalesi öncesinde bu ülkeye Irak’a yapılacak bir müdahalenin çözüm getirmeyeceğini, bunun etnik ve mezhepsel kavga  getireceğini söyledi. Amerikanın müdahalesini önlemeye çalıştı, bunun sonucunun çorap söküğü gibi  Yemen’e kadar dayanacağını anlattı. Bugün baktığımız zaman olayların Türkiye’yi ne kadar haklı çıkardığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.


“Suriye’deki Türkmenleri uyardık”

“Suriye’nin kuzeyinde dağınık halde yaklaşık üç milyona yakın bir Türkmen kitlesi bulunuyor” diyen Hicran Kazancı, Suriyeli Türkmenleri ülkede meydana gelen yeni siyasi oluşumun dışında kalmamaları konusunda uyardıklarını söyledi.

Suriye Türkmenleriyle sürekli irtibat halinde olduklarını ifade eden Kazancı, ”Son dönemdeki
olaylardan sonra Türkmenler ilk etapta dağınıktı, muhalefette yer almadılar. Bunların bir araya gelmesinden sonra Ulusal Konsey’e bir Türkmenin girmesi çok önemlidir. Sürecin dışında kalmamaları için kendilerini sürekli uyarıyoruz. Çünkü biz aynı tecrübeyi Irak’ta yaşadık.


Muhalefetin dışında kalmak iktidarın da dışında kalmak anlamına geliyor” diye konuştu.

Yayıncı : Ogün Duru

No comments: