Saturday 11 June 2011

Türkmenlerin tepkisi sonuç getirdi:Irak Dışişleri Bakanlığı sitesinden etnik grupları gösteren bilgileri sildi.



Irak Dışişleri Bakanlığının resmi web sitesinde yer alan, ülke ile ilgili genel bilgiler bölümünde Irak’taki bütün etnik unsurlar sitede sıralanırken Türkmenlere yer verilmemesine artan tepki üzerine Bakanlık geri adım atarak sitesindeki etnik grupları gösterin bilgileri silmek zorunda kaldı.

Bakanlık sitesinde Irak’ta bulunan bütün etnik gruplara oranlarıyla birlikte yer verilmesi ve Türkmenlere hiç değinilmemesi Türkmen camiasında büyük tepkiye yol açmış ve gerek Irak içinden gerekse yurtdışında yaşayan Türkmenlerden Dışişleri Bakanlığını ve dış temsilciliklerine protesto mektupları yağmaya başladı.
Türkmenlere ait siyasi kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların yoğun protestosuna daha fazla direnemeyen Irak Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinden etnik grupları gösteren bilgileri tamamen silmek zorunda kaldı.

Bakanlık yetkilerinden edinilen bilgiler göre web sitesinin için bir güncelleme çalışması yürütüldüğü ve güncellemeden sonra Türkmenlere de yer verileceği düşünülmüştü, ancak son bir hafta içinde yapılan yoğun baskı sonucu ve aynı zamanda sitede geçen etnik grupların oranlarıyla ilgili aldıkları eleştiriler üzerine bilgileri güncelleme yoluna gideceklerini bildirdiler.

Türkmen yetkililerin verdiği bilgiye göre son bir hafta içinde Dışişleri Bakanlığının bu haksızlığına karşı Türkmen vatandaşlarının gerek basınında ve internet ortamında gerekse yetkili kişi ve mercilere yapılan protesto şikâyetler ve protestoların kısmen de olsa bir sonuç verdiği yönündedir. Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Kürt asıllı Dışişleri Bakanı Hoşyar Zibari, Bakanlığının yeni sitesinde Türkmenleri yüzde dört oranında göstermeyi planladıklarını söylediği, ancak aynı yetkili Türkmenlerin bu düşük oranı kabul etmeyeceklerini ve gerekirse Irak parlamentosunda ve hükümet nezdinde sert tepkilerde bulunacaklarını bakana bildirdiklerini söyledi.
Bilindiği üzere Irak’ta etnik nüfusa göre yapılan son sayı 1957 yılında gerçekleşmiş ve o sayımda Türkmenlerin oranı yüzde on olarak tescil edilmişti.


Mehmet TÜTÜNCÜ - İstanbul

No comments: