Sunday 26 June 2011

Kürt Bölgesel Yönetiminin ITC Fobisi, Dilşat Terzi

Kürt Bölgesel Yönetiminin ITC Fobisi


Kürt bölgesel yönetiminden bir yetkilinin yaptığı açıklamada, Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nin yerel yönetimden onay almadığı sürece Erbil'de ITC'nin büro açmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakan Vekili Faik Tofik AK News’a verdiği demeçte, ITC’nin bölgede büro açabilmesi için yerel yönetimden henüz onay almadığını ifade etti. Tofik içişleri Bakanlığı olarak hükümetten resmi izin alınmadığı sürece hiçbir partiye çalışma izni vermeyeceklerini belirtti.

Kürt yetkili Tofik, “Bir partinin siyasi faaliyet yapabilmesi için 500 üyelik bir genel kurul ve 50 kişilik bir kurucu kurula sahip olması şarttır” diye konuştu.

AK News’un haberine göre; ITC Başkanı Erşet Salihi'nin 16 Haziran’da yapmış olduğu açıklamada, ITC’nin genel karargâhını Kerkük’ten Erbil’e taşımasına izin vermesi için Kürt yönetimine müracaat ettiği iddia edildi.



Kuklalar devrede



Öte yandan 2005’te Barzani asayişinden aldığı doğrudan silahlı destekle ITC’nin Erbil’deki tüm kurum ve kuruluşlarına el koyan Abdülkadir Ekrem Bezirgân, Kürt haber ajansına yaptığı açıklamada Kürt yetkililere benzer açıklamalarda bulundu.

ITC’nin bölgede büro açabilmek için federasyonu kabul etmesi, Kürt idaresi ve parlamentosunu tanıması gerektiğini ifade eden Bezirgân, ITC'nin, Kürt bölgesine düşmanlık eden gruplarla ittifak yapmamasını da istedi.

ITC’nin Erbil Türkmenlerini gözardı ettiğini öne süren Bezirgân, ITC’nin Kürtlere ve bu halkın menfaatine karşı bir tavır içinde olan Arap gruplarla ittifak yaptığını söyledi.

Abdülkadir Ekrem Bezirgân, ITC’nin bölgede büro açmadaki hedefinin bölgede fitne tohumu dikmek olduğu ithamında bulundu.

ITC’nin Kürt yönetiminin bu tavrı ve açıklamaları ile Bezirgân’ın iddialarına nasıl bir tepki vereceği ise merak ediliyor.



Dilşat Terzi-Erbil

No comments: