Wednesday 18 November 2009

Kerkük İl Meclis Üyesi Mehdi: Seçim Yasası ABD'nin Baskısıyla Çıktı (Özel)


Kerkük İl Meclis Üyesi Ali Mehdi, parlamentoda çıkarılan seçim yasanının Türkmen halkının ve Türkmen partilerin istemediği bir şekilde ABD'nin baskısı ile çıktığını söyledi. Türkmen yetkili, çıkarılan seçim yasasının partiler arasında görüşülmeden aceleyle geçirildiği ifade etti.

Aynı zamanda Türkmeneli Partisi Başkan Yardımcısı olan Ali Mehdi, "Çıkarılan secim yasası Türkmen halkının ve Türkmen partilerinin arzu etmediği bir şekilde maalesef ABD baskısı ile çıkmıştır. Dünyada seçmen kütüklerinde bir sorun veya fazlalık varsa bu giderildikten sonra seçime gidilir. Ama bu, Irak'ta aksi bir şekilde oluyor. Önce seçimlere gidiliyor sonra seçmen kütüklerinde bir yanlışlık veya bir sorun varsa ona göre bir komisyon kurulacak bunu araştıracak." değerlendirmesini yaptı.

Diğer sorunun parti birleşmeleri olduğunu ifade eden Mehdi, "Oluşan ittifaklarla seçime girileceği için bu da Türkmen halkına zarar verecektir. Çünkü 6 tane Türkmen partiden 5'i değişik partilerle ittifak ederek seçime giriyor. Bu da Bizim için ve Kerkük için büyük bir kayıptır." dedi.

Daha önce Türkmenlere yaptıkları birlik çağrılarının dikkate alınmadığından yakınan Türkmeneli Partisi Başkanı, "Bu seçimde Kerkük'te Türkmenler büyük bir kayba uğrayacak. 200 bine yakın Türkmen seçmen sayısını 5'e bölersek ancak bir parti barajı geçer. O da en fazla 1 milletvekili kazanır." diye konuştu.

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Sorumlusu Erşad Salihi ise seçimlere Irakiye Listesi ile anlaştıklarını ve seçime bu liste ile gireceklerini söyledi. Salihi, seçmenlerin istedikleri adaya oy verebileceğini belirterek, bu durumun kendileri için avantaj olduğunu söyledi.

Irak parlamentosu ocak ayında yağılan genel seçimlerle belirlenecek yeni meclisini sandalye sayısının, 275'ten 323'e çıkarılmasına karar vermişti. Böylece her 100 bin kişiyi, bir milletvekili temsil edecek.

(CİHAN)

No comments: