Sunday 29 March 2009

’ Türkiye’nin aktif dış politikası Kuzey Irak’ta farklı grupları birbirine yaklaştırdı.'



28.03.2009 tarihinde Zaman Gazetesine konuşan Irak Türkmen Cephesi Almanya Temsilcisi Sayın Ganim Authman ‘’ Türkiye’nin aktif dış politikası Kuzey Irak’ta farklı grupları birbirine yaklaştırdı.

Türkiye’nin girişimleri ile kuzey Irak’ta çözüm sürecinin hızla ilerlediğini söyledi. Bölgeyi yakından takip eden Authman son dönemde artan siyasi ilişkiler hakkında ,’’Türkiye’nin aktif dış politikası Kuzey Irak’ta farklı gruplar birbirine yaklaştırdı. Türkiye Bölgede ekonomik olarak son yirmi yıldır etkinliğinin giderek zaten arttırıyor. Bölgeye Türkiye’nin ekonomi açılımına ek olarak siyasi açılımlar yapması da kalkınmaya ek olarak siyasi açılımlar yapması da kalkınmaya ek olarak istikrarı getiriyor. 33 yıl aradan sonra ilk defa bir Türk Cumhurbaşkanı Irak’ı ziyaret etti.’’ dedi. Ekonomik ve siyasi gelişmelere ek olarak sivil girişimlerin de önemine değinen Authman, ‘’ Türkler Tarafından Açılan okullara Barzani ve Talabani başta olmak üzere önemli siyasetçilerin yakın akrabaları okuyor. Okullara Türkmen, Kürt, Arap, Süryani ailelerin çocukları okuyor.

Önümüzdeki günler kuzey Irak’ın çoğunlukta Kürtlerin yaşadığı üç vilayetinde de mahalli seçimler olacak. Bunlar Süleymaniye. Erbil. Dohuk. Irak’ta mahalli seçimler 31.Ocak 2009’da yapılmış olmasına rağmen üç vilayet seçimleri Türkiye ile yapma kararı aldı. Kerkük’te ise seçimler 29 Mart’ta da yapılmayacak. Bunun sebebi hakkında Authman şunları söyledi: ‘’Amerika’nın Irak’ı işgalinden sonra Kerkük’e Kerküklü olmayan yaklaşık 600 bin kürt yerleşti. Bu ise asıl nüfus yaklaşık 1.milyon olan şehrin yapısını ciddi oranda değiştirdi. Bu şartlarda seçim yapılması doğru netice vermez dedi.

INFO.ITC.BERLİN

No comments: