Sunday 13 July 2008

Kerkük Sorunu



13 Temmuz 2008.


Kerkük sorunu gündemdeki yerini korurken parlamenterler ve bakanlarında gündemini Kerkük meselesi oluşturuyor.


Planlama bakanı Ali Baban Kerkük sorununun çözümüne karşı bu şehrin Irak'ın bir parçası olduğu unutulmamalı ifadesini kullanarak Parlameto üyesi Muhammet Emin Osman ise, Kerkük sorununun siyasi tarafların anlaşmazlıklarından kaynaklandığını dile getirerek uzlaşı yollarfına başvurulmasını istedi.


Türkmeneli televizyonuna bir açıklamada bulunan planlama bakanı Ali Baban , Kerkük'ün Irakın ulusal birlik kapısı olduğunu söyledi. Baban, Kerkük meselesinin çözülmesi için her hangi bir çözüm aranırsa Kerkük'ün tüm Iraklıların olduğu gerçeği unutulmamalıdır dedi. Planlama bakanlığının Kerkük için bir çok proje hazırladığını açıklayan Baban, Kerkük şehri özel bir satatüye sahiptir'' dedi.


Tevafuk Cephesi'nden milletvekili Muhammet Emin Osman ise, Kerkük sorununa değinerek cumhurbaşkan yardımcısı Tarık El Haşimi'nin Kerkük ziyaretinden söz etti. Haşimi'nin Kerkük il meclisindeki Türkmen, Arap, Kürt, Kildan ve Süryani gruplarıya ayrı ayrı görüştüğünü ifade eden Muhammet Emin, Haşimi'nin yaptığı bu görüşmeler farklı kesimlerin sözkonusu soruna yönelik farklı görüşlere sahip olduklarını yansıttığını dile getirdi. Kerkük sorunu için endişeli olduğunu ifade eden milletvekili, Haşimi'nin Türkmen ve Arap gruplarıya yaptığı görüşmelerde Kerkük'ün 4 seçim bölgesine bölünmesi gerektiğine vurgu yapıldığını söyledi.Milletvekili Muhammet Emin Osam Kerkük sorunu için uzlaşı formülüne başvurulmasını da istedi.


Türkmeneli TV

No comments: