Wednesday 25 April 2012

Irak Parlamentosunda Türkmen Meselesine Özel Oturum



Irak Parlamentosu tarihinde ilk kez Türkmen meselesine özel bir tartışma oturumu ile ele aldı.Türkmen milletvekilleri hazırlamış oldukları rapor oturumda Irak Türkmen Cephesi başkanı Erşet Salihi tarafından okundu.



Milletvekiller Hasan Özmen Bayatlı,Abbas Beyatlı,Jale Neftçi ve Müdrike Ahemt sunum komisyonunda yer aldılar.Türkmenlerin raporu Kürt ve Arap milletvekilleri tarafından desteklendi.



Uzun yıllardır Türkmen milletinin çektiği sıkıntılar,siyasi gözardı ve mazalimler Parlamento oturumunda ele alındı.Irak Parlamento tarihinde ilk kez Türkmen meselesi özel bir şekilde ve bir oturumda ele alınıyor.Türkmen milletvekilleri tarafından hazırlanan ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi tarafından okunan rapor tartışılmaya sunulduktan sonra oturuma katılan vekiller tarafından desteklendi.Türkmen raporu Kürt ve Arap Milletvekillerince desteklendi.Parlamentoya sunulan Türkmen raporu Irak Türkmen Cephesi başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi tarafından okundu.



Milletvekili Erşet Salihi okumuş olduğu raporun detaylarını anlattı.Türmen milletine karşı uzun yıllardan beri gerek eski yönetim döneminde gerekse son on yıl içinde gerçekleştirilmiş tüm mazalimleri gözler önüne serdi.Salihi bu mazalimlerin hepsinin ellerinde bulundurdukları belgelerde tespit edildiğini ifade etti.



Musul Milletvekili Müdrike Ahmet Daha raporun son bölümünü ve istekleri sıraladılar.Ulusal İttifak Türkmen Milletvekili Abbas Beyatlı yaptığı konuşmada Türkmen milletinin tarihin en büyük mazalimlerine maruz kaldırlarını,evlerinin yıkıldığını evlatlarının hunharca idam edildiğini ve bir an önce taleplerinin yerine getirilmesini istedi.



Oturuma katılan tüm Kürt ve Arap milletvekilleri Türkmenlerin tüm taleplerini olumlu karşılayarak desteklediler.Parlamento’daki Ahrar Kitlesi başkanı Baha El Araci yaptığı konuşmada Türkmenlerin Irak’ın önemli üçüncü unsuru olduklarını ve Kerkük sorununun adil ve düzenli bir şekilde çözülmesini istedi.



Irakiye listesi Irak Türkmen Cephesi Musul Milletvekili Nebil Harbo yaptığı konuşmada Telafer kentinin yıllar boyunca eski yönetim döneminde karşılaştığı mazalimler kadar son dokuz yılda da benzeri ile yaşadığını ifade etti.Harbo Telafer’in üzerinden terör tehdidinin kaldırılmasını istedi.



Kürdistan Listesi milletvekili Ala Talabani yaptığı konuşmada bir Kerküklü olarak Kerkük’ün Tisin semtinin eski yönetim tarafından yıktırıldığının bir canlı tanığı olduğunu,Türkmenlerin tarihin en büyk mazalimlerine maruz kaldıklarını,Kürtlerle aynı kaderi paylaştıklarını söyledi.



Kanun Devlet Listesi milletvekili Şervan El Vaili yaptığı müdahelede bu kadar taleplere rağmen bugüne kadar Kerkük’ün Tisin ve Beşir bölgelerindeki Türkmen arazilerinin şu ana kadar asıl sahiplerine neden geri verilmediğine şaşırdığını söyledi.



Kanun Devlet Listesi milletvekilli Ali Allak ve Mahmut El Hasan yaptıkları konuşmalarda Türkmenlerin marzu kaldıkları mazalimlerden dolayı tazminat almalarını ve ne yazık ki eski yönetim döneminde idama mahkum olanların en çoğunun Türkmenler olduğunu söyledi.



Parlamentodaki Kürdistan Listesi milletvekilleri Fuat Masum ve Halit Şuvani yaptıkları konuşmalarda Türkmenler Kürtler kadar eski yönetimden mazalimler gördüklerini,Türkmenlere ait olan arazilerin geri verilmesi gerektiğini ve Kürt vekilleri olarak Türkmen meselesine tam destek verdiklerini ifade etti.



-Kerkük Haber Ajansı-











No comments: