Thursday 17 November 2011

IRAK'TA TÜRKMENLERİN YOĞUNLUKTA OLDUĞU SELAHATTİN İLİ ÖZERKLİK TALEBİNDE




"Kuzey Irak'a verilen hakların hiçbiri buraya verilmiyor. Bizler mağdur ediliyoruz. Biz de il meclisi olarak 'Özerklik Talebi' kararını almayı uygun gördük. Bu kararımız meclis, halk, vilayetteki aşiretler ve kanaat önderleri tarafından da destekleniyor"

"Irak Türkleri Osmanlı'dan bu yana sürekli hedef haline gelmişlerdir"

Irak'ta nüfusu 1 milyon 200 bini aşan Selahattin İli meclisinin aldığı 'Özerklik' kararı Türkmenler ve ilde yaşayan diğer etnik gruplar tarafından da olumlu karşılandı.

İle bağlı 8 ilçeden, Türkmenlerin yoğunlukta olduğu Tuzhurmatu'da da karara destek tam. 80 binden fazla Türkmen'in yaşadığı 170 bin nüfuslu ilçede Kürt ve Arap'lar da kararın kendileri için iyi sonuçlanacağını belirtti.

İl meclisinde 28 üyeden 24'ünün desteği ile alınan karar da 2'si Türkmen 1'i Kürt olan 3 Tuzhurmatu meclis üyesinin de desteği var.

Türkmenleri il meclisinde temsil eden Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı ve Selahattin İl Meclisi Türkmen Grubu Başkanı Ali Haşim Muhtaroğlu, il meclisinin aldığı özerklik talebi kararının yasal olduğunu, Irak anayasasının 119. maddesinde il meclisi üyelerinin 3'te 1'inin bu isteği imzalamasıyla böyle bir istekte bulunması hakkının verildiğini belirterek, "Biz il meclisi olarak 28 üyenin 24'ünün onayı ile bu kararı aldık. Bu karara Başbakan Maliki karşı çıkıyor ancak meclisimizi ziyaret eden Irak Parlamento Başkanı Usame El-nuceyfi bu isteğin yasal olduğunu ve bunu desteklediklerini belirtti. Hükümet tüm illere karşı aynı mesafede değil. Kuzey Irak'a verilen hakların hiçbiri buraya verilmiyor. Bizler mağdur ediliyoruz. Biz de meclis olarak böyle bir karar almayı uygun gördük. Bu kararımız meclis, halk, vilayetteki aşiretler ve kanaat önderleri tarafından da destekleniyor" dedi.

Karardan geri adım atmayacaklarını belirten Muhtaroğlu bunu halk oylamasına da götürebileceklerini belirtti. Başbakan Nuri El-maliki'nin Selahattin ilinin bu talebinin arkasında Baas Partisi'nin bu bölgede rahat hareket sağlama talebinin yattığı yönündeki iddiasına karşın Muhtaroğlu, "Bu açıklama Başbakana yakışmıyor. Ayrıca özerklik isteğine Baas Partisi de karşı çıkıyor. Maliki'nin bu yaklaşımı tek adam, dikta rejim tutkusudur, hiç kimsenin halk iradesi olmadan tek başına karar alması söz konusu değildir" dedi.

TÜRKMENLER DESTEKLİYOR

Selahattin'de Türkmenlerin bu kararı desteklediğini söyleyen Muhtaroğlu, "Türkmenler vilayet içinde mağdur olanların başında geliyor. Göz ardı siyasetinin yanı sıra tartışmalı bölge çıkmazına merkezin hiç bir çözüm geliştiremediği için ayrıca iş fırsatları olsun hizmet olsun Türkmen bölgeleri hep arka planda bu yüzden biz de sonuna kadar bu isteği destekliyoruz" dedi.

IRAK TÜRKMENLERİ MAĞDUR

Irak'ta yaşayan Türklerin Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra kendi kaderine bırakıldığını söyleyen Muhtaroğlu, "Burada Türkler sürekli katliamlara maruz kalıyor, bazen bu merkezi hükümetler tarafından uygulanıyor bazen de merkez hükümetin gözü önünde yapılıyor. Bu şekilde çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. Özerk bölgenin oluşması ile bölgedeki Türkmenlerin kaderi değişecek çünkü burada ağırlığımız var ve her şeyi yapabiliriz" diye konuştu.

VATANDAŞLAR ÖZERKLİK İSTİYOR

ITC Selahattin kolu Enformasyon Sorumlusu Türkeş Tuzlu da "İl meclisinin aldığı kararı destekliyoruz çünkü bu istek Irak halkının meşru bir hakkıdır" dedi.

Tuzhurmatu'da yaşayan vatandaşlar da 2003'ten bu yana Tuzhurmatu'da kendilerine yapılan saldırıların yoğunluğuna dikkat çekerek, bunun ancak özerklik haklarının kazanılması ile son bulacağını söyledi.

Ali Haşim Muhtaroğlu ile röportaj

ITC Selahattin il binası görüntüsü
IRAK / DHA

No comments: