Friday 12 March 2010

Irak kadınının modern yüzü Türkmenlerden



Perşembe, 11 Mart 2010


Irak'ta yapılan seçimlerde Türkmen kökenli kadın aday Jale Neftçi, seçilmiş ilk kadın Türkmen milletvekili olmaya hazırlanıyor.

Hem Saddam hem de Kürtlerin eziyetlerini çeken bir aileden gelen Jale Neftçi, Türkiye'nin ilk kadın Meclis Başkanvekili ve ikinci kadın bakanı olan Nermin Neftçi'nin de akrabası
Kerkük'te 12 korumasıyla yaşayan ve Irak seçimlerine laik-sünni 'Irakiyye' cephesinin listesinden giren Irak Türkmen Cephesi'nin tanınmış isimlerinden Jale Neftçi seçilmesine yetecek oyların çok üstünde bir destek sağladı. Bugün açıklanması beklenen ilk sonuçların ardından Bağdat'a milletvekili olarak gitmeye hazırlanan Jale Neftçi, mücadelesini AKŞAM'a şöyle anlattı:

TAKTİK DEĞİŞTİRDİK, KAZANDIK: Türkmenler geçen seçimde Irak Parlamentosu'na sadece bir milletvekili sokabilmişti. Bu kez akıllandık ve seçimlere büyük bir grupla işbirliği içinde girdik. Iyad Allawi'nin laik Irakiyye Cephesi'nin altında seçime girdik. 80 milletvekili arasında ITC'den 6-8 arası milletvekili çıkaracağız. Geçen seçime göre büyük başarı.'

SÜNNİ ARAPLAR DA DESTEKLEDİ: Seçilmem için yetecek 5 bin oyun çok üzerinde oy aldım. Sevindirici olan Sünni Arapların da bana oy vermesi. Sonuçlar kesinleştiğinde Bağdat'a giden ilk seçilmiş Türkmen kadın milletvekili olacağım.

DEMOKRASİYE DAHA YAKINIZ: Seçimlerde Kürtlerin bölgeden bölgeye oy taşıması dışında çok büyük olay çıkmadı. Bu seçimle Irak demokrasiye daha yakın. Öncelikle Meclis'te artık sadece dinci partiler değil laikler de olacak.

KÜRTLERİN ETKİSİ AZALACAK: Siyasi dengeler de değişecek. Önceki seçimi Sünniler boykot edince hem Şiiler hem de Kürt İttifakı oylarının çok üzerinde temsil imkanı bulmuştu Bağdat'ta. Bu sayede Cumhurbaşkanlığını, Başbakan Yardımcılığını, bakanlıkları ve Genelkurmay Başkanlığını Kürtler aldı. Ama bu seçime Türkiye'nin de yoğun girişimiyle sünniler de katıldı. Şimdi hükümete girseler bile bu kadar güçlü olamayacaklar. Belki de Cumhurbaşkanı bu kez Kürtlerden seçilmeyecek. Selçuklu'dan beri ailemiz Kerkük'te. 1959'da Kürt Komünistler amcam ve dayıma eziyet ettiler. 1990'larda da Saddam döneminde ağabeyim hapse atıldı. Güvenlik durumu hala hassas olduğu için 12 koruma ve birkaç araçla dolaşıyorum.'

KADININ ROLÜ: Saddam sonrasında kadının rolü çok zayıfladı Irak'ta. Çünkü Irak'ta bu dönem başta gelen siyasi liderler İslami partilere bağlı oldukları için kadınları görmezden geldiler. Ama bu seçimde bizim listesinde olduğumuz Irakiyye gibi laik partiler de girdi. Meclis'e. Bu kadın hakları açısından çok önemlidir.

ÖNCELİK KERKÜK: Seçilirsem önceli
ğim Kerkük olacak. Tabii ki Irak'ın geleceği için hep birlikte hizmet vereceğiz. Ama Irak'ın toprak bütünlüğü ve birliği de Kerkük'ün durumuna bağlıdır. Kerkük'ün hiçbir bölgeye bağlanmaması, özerk statüsünün devamı gerekir.

OLDU BİTTİYE DİRENİRİZ: Kerkük Kürtlere bırakılamaz. Bu şehrin kaderi için illaki oylama yapılacaksa bu da sadece burada değil tüm Irak'ta ya da Bağdat'taki ulusal parlamentoda yapılabilir ancak. Eğer Kürtler oldu bittiye getirip kendilerine bağlamaya kalkarsa, başta biz Türkmenler ama genel olarak tüm Iraklılar karşı çıkacaktır. ABD güçleri de hala Kerkük'te durmakta. Tabii bir de Irak'ın komşuları izin vermeyecektir.

Akşam

No comments: